تغذيه مناسب براي بانوان باردار(مهم)

behz@d

بی وفــا
گروه غلات
در صورت امکان غلات سبوس دار را انتخاب کنيد چون سرشار از نشاسته و فيبر هستند.

برخی فرآورده های غلات مثل نان سفيد، ماکارونی و بعضی از سرال هائی که برای صبحانه مصرف می شوند گرچه در جريان تهيه، مقداری از املاح و ويتامين های خود را از دست می دهند ولی باز هم به عنوان يک منبع خوب نشاسته و فيبر محسوب می شوند.
از طرف ديگر غلات يک منبع خوب توليد انرژی هستند که به سرعت در بدن شما به مصرف می رسند.
اين گروه شامل موارد زير است:
* انواع نان : سبوس دار، نان سفيد(ساندويچ ، باگت)، نان جو،
همبرگر، سنگک، تافتون، بربری، لواش.
* بيسکويت
* سرال های مخصوص صبحانه(جو دو سر،گندم، گندم پرک شده)
* ماکارونی
* برنج
* جو(درسته يا پرک شده)
www.professorsoltanzadeh.com_pic_info_food_CORN.jpg
رعايت تنوع در مصرف گروه غلات
سعی کنيد هر روز از گروه غلات در برنامه غذايی خود بگنجانيد و تنوع را هم رعايت کنيد. مثلا اگر برای صبحانه چند تکه نان لواش يا سنگک می خوريد در صورت امکان، برای ناهار از نان ساندويچی يا برنج و برای شب از ماکارونی استفاده کنيد.

مقدار مصرف روزانه
هر روز 6 تا 11 سهم از گروه غلات بايد استفاده کنيد:
هر سهم می تواند يکی از موارد زير باشد:
*1 ورقه از نان های برش داده شده (Slice )
*يک کف دست معمولی از نان بربری
*يک قطعه10 10x سانتيمتر نان سنگک، تافتون يا تافتون ماشينی
* 4 قطعه10 10x سانتيمتر نان لواش
*نصف نان همبرگر
*نصف نان باگت
*نصف ليوان معمولی(125 سی سی) برنج پخته (پلو)
*نصف ليوان معمولی(125 سی سی) ماکارونی پخته شده
*نصف ليوان معمولی (125 سی سی) بلغور گندم يا جو پخته شده
*3 عدد بيسکوئيت معمولی ( 6 6 x ) سانتيمتر
 

behz@d

بی وفــا
پاسخ : تغذيه مناسب براي بانوان باردار(مهم)

گروه سبزيجاتو ميوه ها
اين گروه را به هر شکلی که دوست داريد می توانيد مصرف کنيد مثلا خام، پخته، کنسرو شده، تازه و يا فريزر شده. مسلما مصرف سبزی و ميوه تازه خيلی بهتر است.
از انواع سبزی های زرد، سبز، قرمز(چغندر) يا ارغوانی (کلم قرمز) می توانيد استفاده کنيد. مهم اين است که سعی کنيد هر روز سبزی بخوريد.
برای استفاده بيشتر از خواص تغذيه ای سيب زمينی توصيه می شود آنرا خيلی خوب بشوئيد و با پوست بپزيد.
برای رعايت تنوع در مصرف سبزی ها می توانيد از انواع آنها غذاهای متنوع درست کنيد و يا به تنهايی بکار ببريد مثلا با چند نوع سبزی همراه با گوشت سوپ درست کنيد يا خورش سبزی بپزيد يا سبزی را به کوفته يا کوفته قلقلی اضافه کنيد و يا اينکه کمی سبزی تازه را داخل ساندويچ بگذاريد.
ميوه را هم بيشتر به صورت ميوه تازه و بعضی اوقات به صورت آب ميوه می توانيد مصرف کنيد.
www.professorsoltanzadeh.com_pic_info_food_food2.jpg


مقدار مصرف روزانه
هر روز 5 تا 10 سهم از گروه ميوه ها و سبزی ها استفاده کنيد.
www.professorsoltanzadeh.com_pic_info_food_food3_1.jpg
هر سهم می تواند يکی از اندازه های زير باشد:
1 ميوه متوسط يا يک هويج متوسط
نصف ليوان (125 سی سی ) سبزی يا ميوه خرد شده
نصف ليوان (125 سی سی ) آب ميوه
يک ليوان (250 سی سی ) سالاد فصل يا سبزی خوردن

image001.gif
مثال :
image002.gif
image003.gif




image004.gif

image005.gif


jgjghjghjghjgjgh
 

behz@d

بی وفــا
پاسخ : تغذيه مناسب براي بانوان باردار(مهم)

گروه لبنيات
مصرف شير و فرآورده های آن باعث می شود هم ذخيره کلسيم بدن شما محفوظ بماند و هم استخوان بندی جنين از رشد مناسبی برخوردار شود. شير يک منبع خوب کلسيم است و اگر به آن ويتامين D هم اضافه شده باشد (در بعضی از کشورها به شيرها ويتامين D اضافه می کنند) منبع خوب ويتامين D هم خواهد بود.
ماست و پنير نيز مشابه شير ارزش غذايی دارند.
www.professorsoltanzadeh.com_pic_info_food_milk2.jpg
اگر شير دوست نداريد و يا نمی توانيد بخوريد، به سوپ اضافه کنيد يا به صورت شير برنج و فرنی بپزيد.
کسانی که نسبت به قند شير(لاکتوز) عدم تحمل دارند می توانند به جای شير از ماست استفاده کنند و بالاخره پنير و دوغ هم می توانند جايگزين مناسبی برای شير باشند.
شير و فرآورده های آن حاوی مواد مغذی مثل کلسيم، فسفر و بعضی ويتامين های گروه B و A می باشد و برای ساخت و شکل گيری استخوان های جنين لازم است.
مقدار مصرف روزانه
هر روز 3 تا 4 سهم از شير و فرآورده های آن استفاده کنيد.
يک سهم می تواند يکی از موارد زير باشد :
*يک ليوان(250 سی سی) شير
*سه چهارم ليوان(175 سی سی) ماست
* 50 گرم پنير
* 2 ورقه از پنيرهای ورقه ای
*1 ليوان(250 سی سی) دوغ نسبتا غليظ

www.professorsoltanzadeh.com_pic_info_food_food4_1.jpg

مثال:
image006.gif
image007.gif
image006.gif
image008.gif



www.professorsoltanzadeh.com_pic_info_food_milk.jpg


 

behz@d

بی وفــا
پاسخ : تغذيه مناسب براي بانوان باردار(مهم)

گروه پروتئين

گوشت و جانشين های گوشت تامين کننده پروتئين و آهن هستند که در تکامل خون و بافت های جنين نقش اساسی را به عهده دارند.
اين گروه شامل مواد زير است، سعی کنيد در هر وعده غذای خود يکی از آنها را مصرف کنيد.
* گوشت قرمز(گوسفند، گوساله،گاو)
* گوشت پرندگان(مرغ، بوقلمون،...)
* ماهی(قزل آلا، تون، حلوا،...)
* حبوبات(عدس، لپه،لوبيا قرمز،...)
* انواع مغزها(بادام، پسته، گردو، بادام زمينی،...)
* تخم مرغ
www.professorsoltanzadeh.com_pic_info_food_food12_20.jpg
تخم مرغ منبع بسيار خوب پروتئين و با کيفيت عالی است که از نظر اقتصادی هم با صرفه تر است. در صورتی که از سلامت کامل برخودار باشيد با خيال راحت می توانيد روزی يک تخم مرغ مصرف کنيد. اين مقدار زياد نيست و نگران محتوای کلسترول آن نباشيد.
image009.gif
image010.gif
image011.gif





www.professorsoltanzadeh.com_pic_info_food_food5_1.jpg
مقدار مصرف روزانه
روزی 2 تا 3 سهم از گوشت و يا جانشين های آن استفاده کنيد. هر سهم عبارتست از:
* 100 گرم گوشت پخته شده (گوسفند، پرنده يا ماهی)، يا
* يک ليوان (250سی سی ) عدس يا لوبيا يا نخود پخته شده، يا
* 2 عدد تخم مرغ ،يا
* نصف ليوان (125 سی سی) از انواع مغز ها.
مثال:
image012.gif


www.professorsoltanzadeh.com_pic_info_food_food6_1.jpg
از مجموعه آنچه گفته شد بر حسب تمايل و تحمل خود و ميزان دسترسی به مواد غذايی و بودجه ای که داريد می توانيد برنامه غذايی مناسبی در دوران بارداری برای خود تنظيم نمائيد.
مثال های زير به عنوان راهنماست:
مثال اول
صبحانه: نان لواش و پنير و گردو همراه با ميوه تازه يا آب ميوه
(از هرکدام يک سهم)
ساعت 10 صبح: يک عدد سيب و 3 عدد بيسکوئيت
ناهار: نان ساندويچی يا نان معمولی، گوشت مرغ، سبزی خوردن، ماست
(از هر کدام يک سهم)

عصر: يک عدد پرتقال متوسط
شام: ماکارونی، گوشت چرخ کرده، سالاد فصل، دوغ (از هر کدام يک سهم)
قبل از خواب: يک ليوان شير
www.professorsoltanzadeh.com_pic_info_food_food7_1.jpg
مثال دوم
صبحانه: نان، کره، مربا، شير(از هر کدام يک سهم)
ساعت 10 صبح: يک نوع ميوه يا آب ميوه با نان و پنير
ناهار: عدس پلو، سبزی خوردن، دوغ يا ماست(از هر کدام يک سهم)
عصر: يک نوع ميوه با 3 عدد بيسکويت
شام: املت تخم مرغ و سالاد فصل و نان(از هر کدام يک سهم)
قبل از خواب: يک ليوان شير
www.professorsoltanzadeh.com_pic_info_food_food8_1.jpg
مثال سوم
صبحانه: نان و تخم مرغ (از هر کدام يک سهم)
ساعت 10 صبح: بيسکويت و ميوه (از هر کدام يک سهم)
ناهار: سبزی پلو با ماهی و سالاد فصل (از هر کدام يک سهم)
عصر: يک عدد سيب يا هر ميوه ديگر با نان يا بيسکويت
شام: آش بلغور، ماست(از هر کدام يک سهم)
قبل از خواب: يک ليوان شام
 

behz@d

بی وفــا
پاسخ : تغذيه مناسب براي بانوان باردار(مهم)

هفت نكته ي طلايي تغذيه در دوران بارداري




[h=2]1. حتي اگر تغذيه خوبي داشتهايد رژيم غذائي خود را متعادلتر كنيد.[/h] تقريبا" همه بانوان باردار به مقادير بيشتري پروتئين، بعضي از انواع ويتامينها و مواد معدني مانند اسيد فوليك و آهن و كالري براي دريافت انرژي نياز دارند. غذاهاي آماده را محدود كنيد زيرا آنها فقط حاوي مقادير زيادي كالري بدون ارزش غذائي هستند.
به خاطر داشته باشيد كه معناي بهتر خوردن هميشه بيشترخوردن نيست. شايد تعجب كنيد اما شما فقط روزانه به 300 كالري بيشتر از قبل نياز داريد يعني در كل 2500 كالري روزانه. خيلي راحتتر از آن چيزي كه فكر مي كنيد اين 300 كالري اضافه به بدن شما مي رسد.
[h=2]2. از خوردن گوشت و ماهي خام و پنيرهاي نرم بپرهيزيد.[/h] مطلقا" به غذاهاي دريائي خام مثل سوشي خام يا صدف نزديك نشويد. همچنين از شير پاستوريزه نشده، پنيرهائي مانند كامبرت و فتا، گوشتهاي كم پخته شده يا خام پرهيز كنيد. بعضي از انواع ماهي شامل متيل جيوه مي باشند تركيبي كه به نظر مي رسد در دوز بالا براي مغز در حال رشد جنين و فرزند شما خطرناك است. توصيه اين است كه مصرف ماهي تن و نيز انواع كنسرو ماهي را به 340 گرم (معادل دو وعده) در هفته محدود كنيد. در ضمن مراقب نظافت آشپزخانهتان باشيد. همه موارد بالا مي توانند منبع باكتري بوده و به فرزند متولد نشده شما آسيب برسانند.
نوشيدن الكل در زمان حاملگي مي تواند باعث آسيبهاي فيزيكي، اختلالات يادگيري و مشكلات احساسي در فرزند شما شود. بنابراين تعداد زيادي از متخصصين توصيه مي كنند كه در تمام دوران بارداري از خوردن مشروبات الكي خودداري كنيد.
همچنين شما بايد از خوردن نوشيدنيهاي كافئين دار تا حد امكان بپرهيزيد. ممكن است كه تحمل اين روشهاي تغذيهاي درماههاي اول براي شما خيلي ناخوشايند و سخت باشد اما توجه داشته باشيد كه بعضي از مطالعات نشان داده اند كه دريافت بيش از 4 فنجان قهوه در روز مي تواند باعث سقط، وزن كم نوزاد و حتي مرده زائي شود. كافئين در چاي، كولاها، شكلات و نوشيدني هاي غير الكلي و كاكائو نيز وجود دارد. به جاي اينها دم كرده هاي بدون كافئين بياشاميد. البته بهترين روش اين است كه از نوشيدنيهاي سالمتر مثل شير كم چربي، آب ميوه هاي خالص و يا يك ليوان آب با چند قطره ليمو استفاده كنيد.
[h=2]3. از قرص هاي ويتامين و مواد معدني استفاده كنيد.[/h] در يك دنياي ايده آل و كامل، بدون وجود تهوعهاي صبحگاهي و ويارهاي شديد، يك برنامه غذائي خوب و كامل بايد شامل كليه موادي باشد كه شما در دوران بارداري به آن نياز داريد. اما در دنياي واقعي ما، دريافت قرصهاي ويتامين به همراه مواد معدني مي تواند تضمينكننده اين باشد كه شما همه مواد غذائي مورد نياز خود را دريافت ميكنيد. مطمئن شويد كه داروي شما حاوي 600 تا 800 ميكروگرم اسيد فوليك است زيرا كمبود اين ويتامين گروه b مي تواند باعث نقايصي در لوله عصبي جنين مانند اسپاينا بيفيدا شود. در ماههاي بعد شما معمولا احتياج به دريافت آهن و كلسيم خواهيد داشت تا مطمئن شويد كه مقادير مورد نياز از اين مواد را دريافت ميكنيد.
افرادي كه رژيم گياهخواري داشته و يا مشكل پزشكي خاصي مانند ديابت، ديابت حاملگي، كم خوني و سابقه تولد نوزاد با وزن پايين را دارند بايد با پزشكشان در مورد نوع ويتامين ها و مواد معدني مورد نياز خود مشورت كنند.
همواره به خاطر داشته باشيد كه بيشتر هميشه بهتر نيست. از خوردن مقادير زياد ويتامين ها و مواد معدني بپرهيزيد زيرا اين عمل مي تواند به فرزند در حال رشد شما آسيب بزند.
[h=2]4. در دوران حاملگي رژيم نگيريد.[/h] رژيم گرفتن در دوران حاملگي به شدت براي شما و جنينتان خطرناك است. بسياري از رژيم هاي كاهش وزن همراه با كاهش دريافت آهن، اسيد فوليك و بسياري از ويتامينها و مواد معدني مورد نياز مي باشد. به ياد داشته باشيد كه افزايش وزن يكي از نشانه هاي مهم حاملگي طبيعي است. احتمال به دنيا آوردن نوزاد سالم در بانواني كه خوب غذا خورده و افزايش وزن طبيعي دارند بيشتر است. بنابراين اگر شما با خوردن غذاهاي تازه و سالم و مقوي در حال اضافه كردن وزن هستيد نگران نشويد، شما باز هم بزرگتر و چاق تر خواهيد شد.
[h=2]5. توجه داشته باشيد كه به تدريج افزايش وزن پيدا كنيد.[/h] به طور كلي، اگر وزن شما پيش از حاملگي مناسب بوده شما بايد بين 11تا 15 كيلو گرم اضافه وزن پيدا كنيد. اگر شما كمي كمبود وزن داشته ايد مي توانيد قدري بيشتر مثلا 5/12 تا 18كيلوگرم وزن اضافه كنيد و اگر وزنتان بالا بوده بايد قدري كمتر و بين 7 تا 5/11 كيلوگرم وزن اضافه كنيد. اگر شما كوتاه قد هستيد (157 سانتيمتر و يا كمتر) يا در دوران نوجواني هستيد و يا بيشتر از يك جنين داريد بايد در مورد افزايش وزن مناسب با پزشك خود مشورت كنيد. اين كه چه زماني افزايش وزن پيدا كنيد تقريبا" به اندازه ميزان آن مهم است. كمترين اضافه وزن بايد در سه ماهه اول باشد، بين 900 گرم ت 2 كيلو، و بعد به تدريج وزن شما اضافهتر شود؛ بيشترين اضافه وزن بايد در سه ماهه آخر يعني زماني كه جنين بيشترين رشد را دارد، اتفاق بيافتد، حدود 450 گرم در هر هفته.
[h=2]6. هر چهار ساعت يك بار، يك غذاي كم حجم ميل كنيد.[/h] حتي اگر شما سير باشيد ممكن است فرزندتان گرسنه باشد؛ بنابراين سعي كنيد كه هر 4 ساعت يك بار چيزي ميل كنيد. اگر ويار داريد يا حالت تهوع يا سوزش سر دل يا سوء هاضمه، خواهيد ديد كه دريافت 5 يا 6 وعده غذا با حجم كم بسيار قابل تحملتر است تا خوردن سه وعده غذاي پر حجم. هيچ كدام از وعده هاي غذائي خود را حذف نكنيد، ممكن است كه شما گرسنه نباشيد اما فرزند شما مرتبا به مواد غذائي نياز دارد.
[h=2]7. گاهي با خوردن مواد شيرين مورد علاقه تان از خودتان پذيرائي كنيد.[/h] اگر چه غذاهاي فرآوري شده و ميان وعده هاي بسته بندي شده موجود در بازار و دسرهاي شيرين نبايد جزو مواد غذائي هميشگي شما باشند، اما اين دليل نمي شود كه در دوران بارداري از همه خوراكيهاي مورد علاقه خود چشمپوشي كنيد. بعضي از جايگزينهاي خوب در اين مورد مي تواند شامل: يك دسر موزي، شربت بدون چربي و يخ زده ميوه ها و يا ماستي كه با بيسكويت مخلوط شده است باشد. اما يادتان باشد كه اگر تسيلم وسوسه شديد و گاهي شيريني، كيك و يا چيز مشابهي خورديد خودتان را سرزنش نكنيد چون مقدار كمي كيك يا شيريني اصلا به شما و فرزندتان صدمه نمي زند.
 

behz@d

بی وفــا
پاسخ : تغذيه مناسب براي بانوان باردار(مهم)

img.tebyan.net_big_1382_07_220211248601508710815212554010631246241240.jpg


بدون شك یكی از بزرگ ترین آرزوهای تمامی زنان، داشتن نوزادی سالم و تندرست است. به این جهت تمامی مادران سعی بر آن دارند تا عوامل موثر بر بهبود روند بارداری و نتیجه آن را مورد بررسی قرار دهند و تا حد ممكن از عوامل زیان آور دوری جویند. تغییرات زیادی در اثر بارداری در بدن مادر به وجود می آید و عوامل زیادی در تعیین روند صحیح بارداری ونتیجه بارداری موثر هستند. از جمله تغییراتی كه دربدن مادر حاصل می شود، تغییر درهضم و جذب غذا ( جذب غذا از روده ها بهتر و بیشتر می شود )، افزایش حجم خون مادر و افزایش چربی های ذخیره ای بدن مادر است . برای اندازه گیری رشد مناسب جنین و سلامت مادر، بهترین و آسان ترین راه، كنترل افزایش وزن مادر است .
یكی از مهمترین واصلی ترین نكات، تغذیه ی مادر باردار می باشد، زیرا رشد و نمو كامل جنین رابطه تنگاتنگی با تغذیه مادر داشته و تامین نیازهای او با دریافت مواد مغذی مادرعجین شده است و تنها راه برآوردن نیازهای انرژی و ساختاری جنین به واسطه جفت است.
بنابراین توجه به این تغییرات و تنظیم یك برنامه غذایی متناسب با آن، در این دوران ضروری به نظر می رسد. هرچه رژیم غذایی مادر كامل ترو متناسب تر باشد، كودك بهتر رشد خواهد كرد، البته كمبود غذایی مادر درحد خفیف اثر چندانی بر رشد كودك ندارد زیرا كودك نیازش را از ذخائر بدن مادر تامین می كند، پس این مادر است كه دردرجه اول لطمه می بیند . از این رو، مادران باردار باید هم برای حفظ سلامت كودكشان و هم خودشان، توجه زیادی به امر تغذیه داشته باشند.
هیچ تغییر وزنی در طول بارداری را نمی توان به عنوان الگوی طبیعی تعیین كرد و دیگران را نسبت به آن سنجید، زیرا الگوهای تغییر وزن بسیار متنوع هستند.
به طور معمول زنان باردار در طول حاملگی حدود 12-10 كیلوگرم اضافه وزن دارند، البته برای خانم های لاغر تا 18 كیلوگرم و برای خانم های چاق تا 11 كیلوگرم در نظر گرفته شده است.
این تقسیم بندی ها بر اساس شاخص جرم بدن(BMI) به دست می آید كه از تقسیم كردن وزن پیش از حاملگی بر مجذور قد مادر حاصل می شود.افزایش وزن بدن در طول حاملگی به صورت یكنواخت نیست. در 3 ماهه ی اول افزایش وزن آهسته و حدود 2-1 كیلوگرم است. در طول 6 ماهه ی آخر، افزایش وزن حدود 5/0 كیلوگرم در هفته می باشد. البته هر گونه تغییر وزن ناگهانی باید گزارش داده شود.
سوالی كه برای بسیاری از خانم ها مطرح می باشد این است كه افزایش وزن دوران بارداری به چه صورت كاهش می یابد؟
قسمت اعظم كاهش وزن مادر در زمان زایمان( حدود 5/5 كیلوگرم) و در دو هفته اول بعد از زایمان ( حدود 4 كیلوگرم) است. 5/2 كیلوگرم باقی مانده از هفته دوم تا ماه 6 بعد از زایمان كاهش می یابد، البته زنانی كه قبلاً زایمان داشته اند، میزان بیشتری از افزایش وزن زمان حاملگی خود را حفظ خواهند كرد.
نیاز مادر در دوران بارداری به پروتئین ، ویتامین ها، املاح و انرژی افزایش می یابد.
img.tebyan.net_big_1382_07_095145149952492528333132186117102240136253.jpg

[h=2]انرژی[/h]نیاز مادر به انرژی درسه ماهه ی اول مثل دوران پیش از بارداری است، ولی درسه ماهه ی دوم و سوم باید روزانه 300 كالری بیشتر مصرف كند . مصرف زیاد كالری موجب چاقی مادر و بازگشت مشكل تر به مقدار وزن پیش از بارداری خواهد شد.مصرف كم انرژی نیز موجب تحلیل بدن مادر خواهد شد.
ورزش سنگین دربارداری توصیه نمی شود زیرا این گونه ورزش ذخائر چربی بدن مادر را مصرف كرده و موجب كاهش ذخایر برای دوران شیردهی می شود.
[h=2]پروتئین[/h]به طورمتوسط مادر باردار، باید 10 تا 16 گرم پروتئین علاوه بر نیاز پیش از بارداری مصرف كند كه بطور معمول 60 گرم كافی است .
[h=2]ویتامین ها[/h]دربین ویتامین ها، افزایش نیاز به اسید فولیك از همه بیشتر است كه موجب رشد مغزی مناسب كودك شده و مادر باید از زمانی كه تصمیم به بارداری می گیرد قرص اسید فولیك مصرف كند و مصرف آ ن را تا پایان ماه دوم بارداری ادامه دهد. نیاز به ویتامینهای گروهB خصوصاًB6 هم زیاد می شود كه با افزایش مصرف منابع غنی از آنها تامین خواهد شد.
ویتامین هایE , D , A هم برای رشد كودك مهم هستند، وی به دلیل ایجاد مسمومیت باید از مصرف بیش از حد آنها اكیدا پرهیز كند. پس اگر مكمل ویتامینی مصرف می كنید، حتما به دستورآن یا به میزان این ویتامین ها توجه كنید.
[h=2]مواد معدنی[/h]مهمترین آنها كلسیم است. اگر مادر از منابع كلسیم به مقدار كافی و مناسب مصرف نكند، به زودی دچارپوكی استخوان و خرابی دندان خواهد شد و رشد قدی كودك كمتراز حد معمول می شود. عنصر مهم دیگر آهن است كه اكثر پزشكان ازماه چهارم بارداری مكمل آهن را توصیه می كنند.
[h=2]كدام مادران در معرض خطر هستند؟[/h]مادرانی كه سن آنها كمترا ز 18 سال یا بالای 35 سال باشد وهمچنین افرادی كه سابقه سقط جنین و یا نوازد كم وزن داشته اند، معتاد به سیگار هستند ، وزن بیش از بارداری آنها خیلی كم یا خیلی زیاد بوده است ویا بیش از 4 بارداری داشته اند، بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر می باشند . این افراد باید تحت نظارت پزشك زنان و متخصص تغذیه باشند.
img.tebyan.net_big_1382_07_07410423920622413622123417216519716317517047.jpg

هر خانم باردار احتیاجات غذایی خود را باید از این 5 گروه مواد غذایی فراهم كند.
1- نان، غلات و حبوبات
2- سبزیجات
3- میوه ها
4- گوشت مرغ ، ماهی، تخم مرغ و دانه های مقوی .
5- شیر و ماست و پنیر
در اینجا به طور خلاصه درباره هر گروه صحبت می كنیم.
1- نانخانم های باردار تقریباً بیشترین نیاز خود را از این گروه فراهم می كنند. البته این نكته قابل توجه است كه بین نیاز و رفع احتیاج تفاوت قایل شویم. خانم های حامله باید غذاهایی كه احتیاجات انرژی ایشان را برآورده می كنند، به لیست غذاهای خود اضافه كنند. اگر انرژی به میزان كافی نباشد پروتئین به جای آن كه برای نقش حیاتی خود در رشد و تكامل ذخیره شود، به عنوان منبع انرژی مورد استفاده قرار می گیرد. غذاهای این گروه دارای مقادیر بالای كربوهیدرات هستند كه منبع اولیه انرژی می باشند.
حبوبات منبعی خوب برای تامین پروتئین است كه به عنوان سازنده بافت های بدن برای مادر و بچه می باشد. در طول 6 ماهه آخر حدود 1 كیلوگرم پروتئین توسط مادر ذخیره می شود. البته قسمت عمده پروتئین از منابع حیوانی مثل گوشت و مرغ است . بسیاری از حبوبات غنی از آهن و ویتامینB هستند. نیاز به آهن در طی 4 ماهه اول بارداری كم است، دراین مدت تجویز آهن اضافی ضرورتی ندارد، ولی بعد از این باید علاوه بر رعایت رژیم غذایی، قرص آهن نیز مصرف شود.
2- سبزیجاتسبزیجات می توانند مقدار زیادی از ویتامین ها از جمله ویتامین هایA وC و مواد معدنی و فیبر را فراهم كنند. یكی از مشكلات خانم های باردار در دوران باردای یبوست است كه با مصرف سبزی ها این مشكل برطرف می شود. نیاز به ویتامینC در حاملگی 70 درصد بیشتر از زمان غیر حاملگی است كه یك رژیم معمولی خوب به راحتی این مقدار را در اختیار مادر قرار می دهد. كلم، حبوبات، سیب زمینی ، اسفناج، دانه های سبز و گوجه فرنگی غنی از ویتامینC هستند و به جذب آهن موجود در غذاها كمك می كنند. بدن ما ذخیره ویتامینC ندارد و با مصرف درست مواد غذایی احتیاج به این ویتامین به راحتی فراهم می شود. سبزیجات سبز تیره و زرد تیره مانند هویج یا زردك، سیب زمینی، فلفل سبز، كلم بروكلی، سرشار از ویتامینA هستند كه برای رشد و سلامتی سلول های بدن مادر و جنین لازم است.
3- میوه هامیوه هایی مثل پرتقال، گریپ فروت، نارنگی، لیمو و انگور منشاء بسیار خوبی برای ویتامینC هستند. هر خانم باردار می تواند در طول روز چندین بار از این گروه استفاده كرده و نیاز خود را به ویتامین هایی مثلA وC برآورده كند. به طور مثال در صبحانه آب میوه یا میوه تازه - بین وعده های غذا میوه تازه یا خشك - به همراه ناهار سالاد میوه و برای دسر و شام كمپوت میوه مصرف كند.
4- گوشتپروتئین كه ماده غذایی اصلی برای مادر و نوزادش است، به طور مشخص در این گروه وجود دارد. تنها ویتامینی كه دراین گروه وجود دارد، ویتامینB12 است. در مادرانی كه گیاهخوار هستند، ذخایر ویتامینB12در نوزادان آنها پایین است. این گروه جزو گروه های اصلی غذایی برای مادران باردار به حساب می آید كه باید در وعده های غذایی آنها گنجانده شود.
5- شیر و ماستمحصولات لبنی میزان زیادی از احتیاجات غذایی را برآورده می كنند به خصوص كلسیم و پروتئین را كه دراین مواد می باشد. در طول حاملگی حدود 30 گرم كلسیم در بدن مادر تجمع می یابد كه اكثر آن در اواخر حاملگی در جنین ذخیره می شود.
كلسیم ، ماده اصلی در تشكیل استخوان و دندان است. اگر جذب كلسیم مادر كافی نباشد، جنین از كلسیم استخوان های مادر استفاده می كند كه این باعث می شود مادر در آینده زودتر دچار استئوپروز یا پوكی استخوان شود.

هر خانم باردار باید سعی كند در روز حداقل یك لیوان شیر مصرف كند. اگر مادری از مزه شیر راضی نیست، باید آن را با اضافه كردن موادی مانند كاكائو و امثال آن برای خود قابل قبول سازد. البته این شامل آن دسته از افرادی كه مشكل گوارشی داشته و قادر به تحمل شیر نیستند، نمی باشد كه در این صورت به جای یك لیوان شیر می توانند یك فنجان ماست یا پنیر مصرف كنند.
 

behz@d

بی وفــا
پاسخ : تغذيه مناسب براي بانوان باردار(مهم)

در آداب اسلامی توصیههای ویژهای در رابطه با تغذیه به خصوص تغذیه در زمان بارداری بیان شده است. این موضوع نشاندهندهی اهمیت این دوره و نیز نقش تغذیه در این زمان میباشد.

img.tebyan.net_big_1390_05_1912372546722214524262190108107135153223220143.jpg


رعایت دستورات بهداشتی در خوردن و آشامیدن یکی از مهمترین عوامل سلامت، شادابی و طول عمر میباشد. اسلام نیز اهمیت زیادی برای تغذیه قائل است و غذای حلالی را که وارد بدن ما میشود مایهی پاکی و قوت برای تلاش در راه خدا دانسته و غذای ناپاک را ویرانگر میداند.
در آداب اسلامی توصیههای ویژهای در رابطه با تغذیه به خصوص تغذیه در زمان بارداری بیان شده است. این موضوع نشاندهندهی اهمیت این دوره و نیز نقش تغذیه در این زمان میباشد. این مقاله به اختصار به بیان برخی از این توصیهها میپردازد.

[h=2]تغذیه در زمان بارداری[/h] یکی از عواملی که از طریق مادر بر جنین اثر میگذارد؛ نوع تغذیه مادر در زمان بارداری است. در تحقیقات انجام شده؛ کودکانی که مادران آنها تغذیه مطلوبی داشتهاند؛ از ضریب هوشی بالاتر و تربیتپذیری بهتری برخوردار بودهاند؛ لذا مصرف بعضی مواد غذایی مانند عسل، انار، سیب، خربزه، کاسنی، به، کندر، روغن زیتون، عدس، لوبیا و... به مادران باردار و همچنین قبل از بارداری خوردن «به، گلابی و کاسنی» به پدر سفارش شده است.
مادر باردار علاوه بر تغذیه مناسب، میبایست در خوردن، حد تعادل را رعایت نموده و از مصرف غذاهای حساسیتزا و مانده خودداری کرده و به حلال و حرام آن توجه کند.
همچنین در روایات اسلامی بیان شده که خوردن سیب و انار فرزند را خوش رنگ و زیبا و خوردن «به» او را خوشبو، خوش رنگ و خوشخو میکند و خوردن خربزه فرزند را خوشچهره و خوشخو و خوردن عدس او را مهربان میسازد. مصرف کندر نیز کودک را با هوش و دارای قوت قلب میگرداند.

[h=2]تغذیه زمان بارداری در آداب اسلامی[/h] در آداب اسلامی توصیههای ویژهای برای تغذیه در دوران بارداری وجود دارد. این امر نشان دهندهی اهمیت این زمان و نیز نقش تغذیه در آن است. برخی از توصیهها عبارتند از:
ماه اول
خوردن سیب شیرین در صبح توصیه شده و همچنین سفارش شده که هر روز به 2 عدد خرما سورهی «قدر» بخوانید و آن را ناشتا میل کنید.
ماه دوم
توصیه شده که هر روز به 2 عدد عناب سورهی «توحید» بخوانید و آن را ناشتا بخورید.
ماه سوم
خوردن کمی عسل در صبح توصیه شده، همچنین سفارش شده که هر روز مقداری کندر (به اندازهی یک عدس) و یک سیب که به آن «آیةالکرسی» خوانده شده، به صورت ناشتا بخورید.
ماه چهارم
توصیه شده که هر روز به 2 عدد انجیر سورهی «والتین» بخوانید و آن را ناشتا میل کنید.
خوردن خربزه فرزند را خوشچهره و خوشخو و خوردن عدس او را مهربان میسازد. مصرف کندر نیز کودک را با هوش و دارای قوت قلب میگرداند


ماه پنجم خوردن کمی خرما در صبح توصیه شده، همچنین سفارش شده که هر روز به یک عدد تخم مرغ سورهی «حمد» بخوانید و آن را ناشتا میل کنید.
ماه ششم
توصیه شده که هر روز پس از خواندن سورهی «فتح» یک انار ناشتا میل کنید.
ماه هفتم
توصیه شده که هر روز پس از خواندن سورهی «یاسین» یک عدد «به» را ناشتا میل کنید.
ماه هشتم
توصیه شده که در روزهای جمعه به صورت ناشتا انار شیرین میل کنید.
ماه نهم

توصیه شده که هر روز بر کمی شیر و خرما سورهی «دهر» بخوانید و آن را ناشتا میل کنید.

به امید روزی که از تعالیم سازنده اسلامی در تمامی ابعاد زندگی خود بهره گیریم.
 

behz@d

بی وفــا
پاسخ : تغذيه مناسب براي بانوان باردار(مهم)
 
بالا