همواره شنیده ایم که پزشکان از صبحانه به عنوان مهمترین وعده غذایی در طول روز یاد کرده اند. با حضور صبحگاهی شمار زیادی از دانش آموزان در مدارس، بحث صبحانه اهمیت ویژه ای پیدا میکند. اما در این میان اطلاعاتی که از مدارس گرفته شده، نشان میدهد بسیاری از بچه ها بدون خوردن صبحانه روانه مدرسه می شوند که همین مساله روی روند تحصیلی آنها اثراتی منفی میگذارد. این در حالی است که مطالعات نشان میدهد با خوردن صبحانه، تمرکز آنها بیشتر شده و عملکرد مغزیشان تقویت میشود.
اگر بخواهیم اثرات مثبت صبحانه را روی دانش آموزان بررسی کنیم، مهمترین مزیت خوردن صبحانه، تقویت عملکرد مغزی است. خوردن یک صبحانه مفصل با انواع مواد مغذی کمک زیادی به دانش آموزان میکند، طوری که عملکرد آموزشی، توانایی یادگیری، کاهش مشکلات رفتاری و جلوگیری از اضافه وزن کودکان را به همراه دارد.
پیشرفت درسی: پیشرفت در مهارت های یادگیری و توانایی بالا در تمرکز کردن در کودکانی که صبحانه میخورند بیشتر مشاهده میشود. مطالعات تغذیهای که روی دانش آموزان مختلف انجام شد، نشان داد گروهی که صبحانه میخورند، نسبت به گروهی که صبحانه نمیخورند نمرات بهتری کسب میکنند.
آنها در امتحانات خطاهای کمتری مرتکب شده و قدرت یادگیری بیشتری در کلاس درس خواهند داشت. به عبارتی، خوردن صبحانه پیش از حضور دانشآموزان در مدرسه مانند سوخت، انرژی لازم برای تفکر خلاقانه تر و بهتر را فراهم کرده، آنها را هوشیارتر میکند و در طول روز آنها را پرانرژی نگه میدارد. علاوه بر این، دانشآموزان با خوردن صبحانه نمرات بهتری کسب میکنند.
کاهش مشکلات رفتاری: کودکانی که با خوردن صبحانه روانه مدرسه میشوند مشکلات رفتاری کمتری دارند. آن گروه از کودکانی که صبحانه نمی خورند بیشفعالی بیشتری داشته و با سایر دانشآموزان براحتی کنار نمیآیند. وقتی کودک گرسنه میشود، انرژی بدن کاهش یافته و انگیزه تمرکز روی دروس و در کل، یادگیری بشدت افت میکند. به دنبال افت انرژی، بدن نیروی کافی برای فکر کردن و یادگیری ندارد و کودک بسرعت احساس خستگی میکند.
زندگی سالم تر: علاوه بر موارد ذکر شده، خوردن صبحانه، مواد مغذی لازم برای رشد کودک را فراهم میکند و انتخاب های سالم تری از مواد غذایی را پیش روی آنها قرار میدهد. خوردن صبحانه خوب و مغزی به کاهش نمایه توده بدنی (BMI) کمک کرده و وزن را در حد تعادل حفظ میکند.
به عبارتی، نخوردن صبحانه هیچ کمکی به کاهش وزن نکرده و برخلاف تصور بسیاری از افراد، پرخوری را در طول روز افزایش و کیفیت تغذیه ای کودکان را کاهش داده و باعث بالا رفتن نمایه توده بدنی میشود. از سوی دیگر، خالی ماندن شکم در طول روز ممکن است کودکان را در معرض ابتلا به بیماری های گوارشی قرار دهد.
صبحانه به طور کلی مهمترین وعده غذایی محسوب میشود و نه تنها مواد مغذی مورد نیاز بدن در طول روز را از قبیل پروتئینها، فیبر، کلسیم و کربوهیدرات تامین میکند، بلکه عملکرد درسی دانشآموزان را نیز تا حد بسیار بالایی بهبود میبخشد. بررسیها نشان میدهد صبحانه خوردن دانشآموزان، عملکرد شناختی و نمرات امتحانات آنها را بخصوص در کودکان کم سن و سال تا حد زیادی بالا میبرد.
این مطالعات نشان میدهد کودکانی که پیش از رفتن به مدرسه صبحانه میخورند، نسبت به دانشآموزانی که صبحانه نخورده راهی مدرسه میشوند، در درس ریاضیات موفقتر بوده و نمرات بالاتری کسب میکنند و کمتر از بقیه در کلاس ها غیبت میکنند.
دانش آموزانی که صبحانه متعادل و دارای قند پایین مصرف میکنند در مدرسه تمرکز بیشتری دارند و نسبت به حل مسائل دشوار در مقابل کودکانی که صبحانهای مملو از کربوهیدرات مصرف کرده اند، عملکرد بهتری از خود نشان میدهند.
صبحانه ای که از قندهای کمتری تشکیل شده باشد، نسبت به صبحانه پرقند، تمرکز دانشآموزان را بالاتر نگه داشته و کودکان خستگی کمتری در طول روز احساس میکنند. حدود 50 گرم مغز گردو، همراه تخم مرغ نیمرو، اسفناج، فلفل و پنیر رنده شده صبحانه ای ایده آل به شمار میرود.
تاثیر مصرف صبحانه روی بهبود عملکرد دانشآموزان در مدرسه با جنسیت کودکان ارتباط مستقیم دارد به طوری که تحقیقات اثبات کرده دخترها در مقایسه با پسرها بعد از خوردن ترکیب پروتئین ها و کربوهیدراتها به جای کربوهیدرات تنها، عملکرد مغزی بهتری از خود نشان میدهند.