(بسم الله الرحمن الرحیم)
غالب احادیث «دجّال» از کعبالاحبار یهودىالاصل رسیده است، کسى که اعمال و رفتارش بسیار مرموز بوده و حتى اسلام آوردنش جای سؤال است.
غالب احادیث «دجّال» از کعبالاحبار یهودىالاصل رسیده است، کسى که اعمال و رفتارش بسیار مرموز بوده و حتى اسلام آوردنش جای سؤال است.

روایاتى که در مورد خروج دجال در آخر الزمان و قبل از خروج امام مهدى(ع) وارد شده بسیار است، ولى بیشتر آنها در مصادر حدیثى اهل سنت یافت مىشود و در مصادر حدیثى شیعه کمتر از این علامت یاد شده است، روایات در این مطلب اتفاق دارند که خروج او از علامات قیامت است.
علیاصغر رضوانی در کتاب «علائم ظهور» درباره دجال این گونه مینویسد: او کسى است که ادعاى ربوبیت کرده و ... و در آخر امر، امام مهدى(عج) و حضرت مسیح(ع) او را خواهند کشت.
بخارى به سندش از انس بن مالک نقل مىکند که پیامبر(ص) فرمود: دجال خروج مىکند تا آنکه در ناحیهاى از مدینه فرود مىآید، در مدینه سه بار اعلان آمادهباش جنگ داده مىشود، آنگاه به سوى او هر کافر و منافقى حرکت مىکند.
*صفات دجال در مصادر عامه
اهل سنت در مورد صفات و خصوصیات دجال مطالب مختلفى را از پیامبر(ص) نقل کردهاند، اینک به برخى از آنها اشاره مىکنیم:
١-پیامبر(ص) امتش را از او برحذر داشته است، بخارى به سندش از انس نقل مىکند که رسول خدا(ص) فرمود: هیچ پیامبرى مبعوث به رسالت نشد، مگر آنکه امتش را از اعور کذاب برحذر داشت.
٢-پیامبر(ص) از فتنه او به خدا پناه برد، بخارى به سندش از عایشه نقل مىکند که از رسول خدا(ص) شنیدم که در نمازش از فتنه دجال به خداوند پناه مىبرد.
٣-دجال کافر است، بخارى در همان حدیث سابق از انس نقل مىکند که پیامبر(ص) فرمود: بین دو چشم او نوشته شده: او کافر است.
4-ادعاى ربوبیت مىکند، ابن ماجه به سندش از رسول خدا(ص) نقل مىکند که درباره صفت دجال فرمود: او مىگوید من پروردگار شما هستم.
5-طول عمر دجال، مسلم در صحیح خود حدیث مفصلى را به عنوان حدیث جساسه نقل کرده است، در آن حدیث دجال مىگوید: من مسیحم، نزدیک است که به من اذن خروج داده شود و از آنجا که هنوز اذن خروج به او داده نشده، لذا طبیعتاً عمر او طولانى است.
6-همراه او آب و آتش است، بخارى از پیامبر اکرم(ص) در مورد دجال نقل مىکند: همانا با او آب و آتش است، آتش او آب گوارا است و آب او آتش است.
مسلم نیز نقل مىکند: همانا دجال خروج مىکند، در حالى که با او آب و آتش است، آنچه را که مردم به صورت آب مىپندارند، آن آتشى سوزان است و آنچه را که مردم به صورت آتش مىبینند، آن آب خنک و گوارا است، هر کس از شما آن را درک کرد، باید وارد آن چیزى شود که آتش دیده است که در حقیقت آب گوارا و پاک است.
٧-حضرت مسیح(ع) هنگام فرود آمدن بر زمین او را خواهد کشت، مسلم در چند حدیث که نقل کرده به این موضوع اشاره کرده است، از جمله اینکه از پیامبر اکرم(ص) در توصیف دجال نقل مىکند که فرمود: در این هنگام خداوند مسیح بن مریم را مبعوث مىکند، او در کنار مناره سفید رنگى در قسمت شرقى دمشق فرود مىآید، دجال را دنبال مىکند تا اینکه او را در کنار درب لدّ مىیابد و به قتل مىرساند.