امام صادق علیه السلام فرمودند: واجب ترین و لازم ترین وظیفه برای انسان عبارتست از معرفت و چه ناشایست است برای انسان که عمری در ملک خدا زندگی کند و از نعمات خدا استفاده کند اما نسبت به خداوند معرفت پیدا نکند.
سوال:
چرا معرفت واجب ترین و لازم ترین وظیفه برای انسان در زندگی اش است و چرا ملاک ارزش هر انسان به معرفت است؟
پاسخ:
چون که بین خدا و انسان فاصله ای وجود دارد.(به آن تعابیر مختلفی چون ظلمت، جهل، گره و ... میتوان آورد) و این فاصله را که بین خالق و مخلوق، خدا و انسان هست فقط با معرفت میتوان از میان برداشت.
البته ائمه اطهار راه رسیدن به معرفت را نشان داده اند. آقا امیر المومنین در یک بیان زیبا و کلیدی میفرمایند: رحم الله من امرء علم من این و فی این و الی این؟
رحمت خدا شامل حال آن بنده ای می شود که در این سه موضوع اندیشه کند:
1-از کجاست؟
2-در کجاست؟
3-به کجا می رود؟
مفهوم کلام امیر المومنین(علیه السلام) این است که هر کس در زندگی اش به این سه موضوع بهایی قائل شود و به آنها فکرکند خداوند با رحمتش دست چنین شخصی را می گیرد و به آن مقصود اصلی می رساند.
تفکر در این سه موضوع که از کجا هستم و در کجا قرار گرفته ام و به کجا خواهم رفت، آغاز معرفت است و معرفت با تفکر در این سه موضوع شروع می شود و حاصل این معرفت انسان را به هدف می رساند.
یکی از اسباب معرفت
انسان در دنیا همواره محتاج است و نیازهای گوناگون دارد اما در دعای شب عرفه می گوییم که:
الهی یا منتهی کل حاجه
یعنی ای خدا، ای انتهای تمام حاجت ها.
منظور این است انسان هر چقدر حاجت و نیاز دارد اگر برآورده هم بشود، باز نیازمند و تشنه است و تشنگی و نیازش را جز ذات اقدس پروردگار عالم نمی تواند کس دیگری پرکند و برطرف نماید. و این چنین موضوعی که لازم ترین موضوع در زندگی انسان است خداوند متعال با آن نظر لطف و رحمتش اسبابی را قرار داده و راه را باز گذاشته است.
از بارزتریین این راه ها، صحرای عرفات است و دعای عرفه. انسان چه در حج باشد که اعمال و آداب بخصوصی دارد و چه در غیر حج باشد، به هر حال روز عرفه خود دارای اعمالی است. «دعای عرفه» دعای شناخت پروردگار عالم و دعای شناخت نفس است.
این دعای با عظمت می خواهد زمینه را فراهم کند تا ما با خواندن آن و القای آن در دل نسبت به آن سه موضوع اصلی توشه بگیریم و بهره ای ببریم.
عرفات کجاست؟
عرفات، سرزمین توبه
اشک و آه و ناله
پهن دشت عرفات، وادی معرفت است
جلوه گاهی است که در آینه اش، چهره روشن وحدت پیداست
همه در زیر یکی سقف بلند
آسمانی نیلی
به مناجات و عبادت مشغول
اشک بر دیده
غم ها بر دل
بار گناهان بردوش
همه در گریه و در راز و نیاز
عرفات مکانی است که خداوند در چنین روزی به فرشتگان خود مباهات می کند و می گوید:«بندگان مرا ببینید که به حج آمده اند و چگونه اشک می ریزند و ناله می کنند؟»
سرزمینی است که تمام گناهان در چنین روزی در آن جا بخشیده می شود. حتی می فرماید: «فکر این که گناهان در این روز بخشوده نشود، گناه است.»
عرفات چنین جایی است و روز عرفه نیز زمان مناسبی است که زمینه را فراهم می کند تا انسان در مورد آن سه موضوع اصلی فکر کند.