کور رنگی چیست ؟+تست کور رنگی

yarbakht

داره دوست میشه
"منجی دوازدهمی"
[h=2]آيا در تشخيص اينكه جسمي قرمز است يا سبز، و يا آبي است يا زرد دچار مشكل مي شويد؟ اين اصلي ترين علامت كوررنگي است. بر خلاف تصور عامه، ديد افراد كور رنگ به ندرت خاكستري است.[/h]

كور رنگي يك بيماري ارثي وابسته به كروموزوم X مغلوب است كه در مردان بيشتر ديده شده و تقريباً هميشه از مادر به پسر به ارث مي رسد.

( توضيح: زنان دو كروموزوم X و مردان يك كروموزوم X و يك كروموزوم Y دارند. در بيماري هاي وابسته به كروموزوم X مغلوب در زنان بايد هر دو كروموزوم X معيوب باشند تا بيماري رخ دهد. اگر يك كروموزوم X معيوب باشد بيماري رخ نمي دهد ولي قابل انتقال به فرزندان است. در مردان معيوب بودن تنها كروموزوم X سبب بيماري مي شود. بنابراين، فردي كه مبتلا به كوررنگي است، مادرش يا مبتلا به كور رنگي است و يا ناقل بيماري )

در اين اختلال كروموزومي سلول هاي مخروطي در شبكيه كه مسئول درك رنگ هستند دچار اختلال هستند و به همين دليل بيمار رنگ ها را درست تشخيص نمي دهد.

كور رنگي ممكن است بر اثر بيماري هاي عصب بينايي يا شبكيه نيز رخ دهد. در اين موارد، فقط چشمي كه مشكل دارد دچار كور رنگي مي شود و بيماري در طول زمان تشديد مي گردد بطوريكه ممكن است تبديل به كوررنگي كامل شود كه در آن بيمار ديدي خاكستري دارد. اين بيماران معمولاً در تشخيص آبي و زرد مشكل دارند.

علائم

* اشكال در تشخيص قرمز و سبز (شايعترين حالت)
* اشكال در تشخيص آبي و سبز


کمدید رنگ و کور رنگی
بسیاری از مردم توانش کمتر از هنجار برای تشخیص رنگ دارند. آنان که می توانند رنگهای مختلف را ببینند اما در تشخیص رنگ آنها دشواری دارند گوئیم دچار کمدید رنگند. آنان که بکلی از دیدن رنگ ناتوانند گوییم کور رنگی کامل دارند این کسان کمیابند و همه رنگها برایشان درجات مختلف خاکستری است اما نوعی از کور رنگی که شایع است کور رنگی نسبت به سرخ و سبز است عده این نوع کسان در میان مردها بیشتر از زنهاست. کور رنگی برای آبی و زرد بسیار کمیابست.

درست نیست که بگوییم بعضی کسان همه رنگها را میتوانند ببینند و بعضی نمیتوانند یعنی تقسیم مردم به گروه مشخص از این لحاظ صحیح نیست توان دید رنگها نیز در افراد شدت و ضعف دارد یعنی در یک سو کسانی هستند که توان دید کامل دارند و در سوی دیگر کور رنگانی قرار دارند که هیچ رنگی را نمیتوانند ببینند و بین این دو قطب درجات مختلف از شدت و ضعف دارد.

تشخيص
انواع تستها برای آزمودن کوری رنگ ساختهاند یکی از بهترین آنها تست ایشیها را است
تشخيص كوررنگي اغلب با استفاده از چارت هاي رنگي بنام "صفحات آزمون ايشي هارا" (Ishihara ) انجام مي شود. در اين صفحات كه نمونه هايي از آن را مي بينيد اعدادي متشكل از نقطه هاي رنگي در زمينه اي متشكل از نقاطي به رنگ ديگر قرار گرفته اند كه تشخيص آن ها براي افراد كور رنگ مشكل است. در صورتيكه مشكلي در ديد رنگي بيمار تشخيص داده شود از تست هاي دقيق تر استفاده مي شود.

اگر این شکل را به کسی نشان دهید که نسبت به سرخ و سبز کوری رنگ دارد عدد 2 را در آن تصویر خواهد دید.
آنکس که دید بهنجار دارد، عدد 5 را در آن میبینید. اگر به دقت به تصویر نگاه کنید خواهید دید دایرههایی که شکل 5 را ساختهاند از بقیه دایرهها از لحاظ رنگ اختلاف دارند اما درخشانی دایرههای متشکل آن همانقدر با هم اختلاف دارد که دایرههای دیگر دارد و از این لحاظ بین آنها فرقی نیست.
این اختلاف تصادفی درخشانی دایره موجب میشود که شخصی که کور رنگی دارد نتواند شکل 5 را ببیند دوباره به شکل نگاه کنید خواهید دید که عدهای دایرهها هستند که درخشانی متفاوت دارند و چنان پهلوی هم گرد آمدهاند که شکل را تشخیص میدهند این شکل عدد 2 است ممکن است در تشخیص شکل 2 دشواری داشته باشید زیرا آمادگی شما برای رنگ مانع از این امر میشود اما کسی که رنگها را نمیبینند و فقط درخشانی را تشخیص میدهد یعنی کوری رنگ دارد فوراً متوجه شکل میشود برای او 2 همانقدر مشخص و واضح است که 5 برای شما.

بسیاری کسان که گرفتار کوری رنگیند از نقیضه خود آگاه نیستند زیرا آموختهاند که رنگها را از روی درخشانی خاص هر یک نامگزاری کنند. مثلاً کسی که کوری رنگ سرخ و سبز دارد سرخ برایش معادل خاکستری سیر است پس هر چیز سرخی بنظر او خاکستری خاصی میآید. اما آموخته است آن را سرخ بنامد. به همین ترتیب کسی که کوری رنگ سبز دارد ممکنست پیراهن قهوهای را که دارای درخشانی معینی است سبز بخواند.

برای تعیین ناحیه رنگ بین شبکیه و ناحیه نقطه کور از دستگاهی بنام ( پریمتر ) استفاده میشود.
آزمودنی یک چشم را میبندد و با چشم دیگر وسط پریمتر را نگاه میکند و از گوشه چشمش رنگ صفحه کوچکی را که آزماینده از آخرین نقطه خمیدگی پریمتر به سوی مرکز میآورد یا از مرکز به سوی آخرین نقطه میبرد میبیند.

اندازه گیری دید رنگ چشم
وقتی نور ثابت باشد نتایجی که از اندازه گیری دید رنگ پیرامونی چشم بدست آمده است از این قرار است:

همه رنگها در وسط میدان دیده میشود وقتی رنگ سرخ یا سبز از مرکز میدان دید به سوی محیط حرکت کند بجایی میرسد که دیگر به صورت رنگ دیده نمیشود وسعت میدان دید زرد و آبی بیشتر است اما اینها هم وقتی بسوی خارج مرکز میدان دید حرکت کند بجایی میرسند که دیگر به صورت رنگ مشهود نیستند اما در پیرامون میدان دید جایی که دیگر رنگها تشخیص داده نمی شوند شخص نور خاکستری و سفید را میبیند تا اینکه بجایی میرسیم که بکلی دید پیرامونی چشم تاریک میشود.

درمان
كور رنگي هيچ درماني ندارد. تشخيص زودرس كور رنگي مي تواند مانع بروز مشكلات آموزش در كودكان مدرسه ای شود. در اين صورت بهتر است والدين كودك با مسئولين مدرسه و معلم او صحبت كنند.

بعضي از بيماران از لنز هاي مخصوصي استفاده مي كنند كه هم بصورت لنز تماسي و هم بصورت لنز عينك وجود دارد.

در بسياري موارد بيماران به جاي تشخيص رنگ ممكن است ترتيب قرار گيري را بخاطر بسپارند. بعنوان مثال بيمار بخاطر مي سپارد كه چراغ قرمز هميشه بالاي چراغ راهنمايي و چراغ سبز پايين قرار دارد.
 

yarbakht

داره دوست میشه
"منجی دوازدهمی"
[h=2][/h]
پزشکی . نت : کوررنگی یک بیماری ارثی است که به طور متوسط 7 درصد از مردان جهان را از دیدن رنگ های طبیعت محروم می کند. در این عارضه فرد به دلیل نداشتن گیرنده برای تشخیص رنگ های قرمز و سبز ، قادر به تشخیص این رنگ ها یا رنگ های مرکب از سبز یا قرمز نخواهد بود.


برگردان و تدوین : دکتر بابک یکتاپرستروش استاندارد برای تشخیص کوررنگی دربزرگسالان استفاده از نمودارهایی است که در آنها اعداد مختلف با رنگ های گوناگون، در یک زمینه رنگارنگ قرار گرفته اند . در این آزمایش از فرد خواسته می شود که به نمودار نگاه کرده و اعدادی را که در نمودار می بیند اعلام نماید. بدین ترتیب بر اساس اعدادی که فرد می تواند تشخیص دهد نوع کوررنگی وی تشخیص داده می شود. اما با توجه به اینکه این روش در کودکانی که هنوز به سن مدرسه رفتن نرسیده اند امکان تشخیص اعداد را ندارند امروزه از نمودارهای ویژه ای برای تشخیص کوررنگی در این گروه از کودکان استفاده میشود.



19070230857381420617.jpg


تصویری که می بینید یک روش آسان برای تشخیص کوررنگی در کودکان است. در این نمودار تصاویری از جانوران با رنگ های مختلف در یک زمینه رنگارنگ قرار داده شده اند . برای انجام آزمایش از کودک خواسته می شود که به تصویر نگاه کرده و حیواناتی را که در آن می بیند ، نام ببرد.
سپس بر اساس پاسخ کودک ، نوع کوررنگی در او تشخیص داده می شود. باید توجه داشته باشید که این تست یک آزمایش تخصصی پزشکی نبوده و تنها برای تشخیص اولیه احتمال وجود کوررنگی به والدین کمک می کند. بدیهی است که تشخیص قطعی نیازمند بررسی های بیشتر و معاینه کودک توسط پزشک خواهد بود.روش انجام آزمایشپیش از انجام تست به این نکته توجه داشته باشید که این تست باید درکمال آرامش انجام شود. سعی کنید آرام باشید و آن را به صورت یک بازی شاد کودکانه اجرا نمایید. از وارد کردن استرس به کودک و عجله کردن برای پاسخ های او خودداری کنید.

  • یک پرینت رنگی ازتصویر تهیه کنید.
  • تصویر را در قالب یک بازی به کودک نشان دهید و از او بخواهید تا حیواناتی را که در تصویر می بیند نام ببرد.
  • از راهنمایی های مستقیم خودداری کنید. ( مثلا نگویید به گوشه سمت چپ تصویر دقت کن ، چه حیوونی رو اینجا میبینی ؟ )
  • اسامی حیواناتی را که کودک می بیند یادداشت کنید.
  • پس از پایان جواب های کودک ، پاسخ ها را با کمک نمودار راهنما و بر اساس دستورالعمل زیر تفسیر نمایید. (دقت داشته باشید که کودک نباید تصویر راهنما را قبل یا بعد از تست ببیند.)

روش تفسیر آزمایش

کودکانی که دید طبیعی دارند خرس ، گوزن ، خرگوش و سنجاب را درشکل تشخیص می دهند. اما روباه را نمی بینند.
کوررنگی قرمز – سبز می تواند با درجات متفاوتی بروز کند. فرم شدید این اختلال به صورت کوررنگی کامل و فرم خفیف آن به صورت اشکالاتی در تمایز رنگ اجسام بروز می کند.کودکانی که اختلال بینایی قرمز- سبز دارند ، خرس را نمی بینند. به جای گوزن ، یک گاو می بینند . یک روباه در گوشه چپ و پایین تصویر می بینند . و سنجاب و خرگوش را به طور طبیعی می بینند.در واقع به عنوان یک ملاک تشخیصی برای وجود کوررنگی می توان گفت ، افراد دچار کوررنگی قرمز- سبز، خرس را نمی بینند ولی روباه را می بینند.در مواردی که شدت کوررنگی شدیدترباشد، کودک قادر به دیدن سنجاب و خرگوش نیز نخواهد بود یا این تصاویر را به سختی و با اشکال میبیند.به یاد داشته باشید که این آزمایش تنها یک تست اولیه و آسان برای تشخیص اولیه است و برای تشخیص بیشتر بهتر است به پزشک مراجعه نمایید.

29571023909474214622.jpg





مبتلایان به کوررنگی، رنگ ها را چگونه می بینند؟

به طور کلی افراد دچار کوررنگی قرمز – سبز در تمایز اجسام با رنگ های زیر مشکل دارند.
سبز و قرمزسبز و قهوه ای ( به ویژه بژ )آبی و بنفشصورتی و خاکستریالبته بیشتر کودکان مبتلا به کوررنگی رنگ های اصلی را تشخیص می دهند.این افراد به دلیل فقدان گیرنده تشخیص رنگ قرمز ، قادر به افتراق رنگ های مرکب از قرمز مثل قهوه ای ، بنفش و صورتی نخواهند بود. این افراد گلهای صورتی بنفش یاسمن و یا آزالیا را به رنگ آبی خواهند دید.همچنین قادر به تشخیص برگ های خشکیده کاج ، که قهوه ای شده اند ازبرگ های سبز و تازه آن نخواهندبود. چراغ قرمز راهنمایی را به رنگ ارغوانی و چراغ سبز را به رنگ سفید خواهند دید.گروهی از این کودکان که شدت عارضه در آنها کمتر است، قادر به افتراق رنگ های زرد وآبی از رنگ سبز هستند ، به همین دلیل رنگ های زرد و یا آبی رنگ مورد علاقه آنهاست.


مشکلات این کودکان

در زندگی امروز رنگ ها علاوه بر ایجاد تنوع و زیبایی نقش مهمی در ارتباط با اجتماع بر عهده دارند. چراغ های هشدار دهنده، علایم و تابلوهای راهنمایی، همگی پیام خود را از طریق رنگ به مخاطب منتقل می کنند. علاوه بر این استفاده از اشیاء رنگی نقش مهمی در آموزش کودکان به ویژه در سنین پایین دارد. به عنوان مثال وقتی مربی از کودکان می خواهد که یک گل بنفش نقاشی کنند، رنگ آمیزی گل به رنگ آبی می تواند کودک را در معرض اتهام بی دقتی و یا کندذهنی قرار دهد. یا اینکه وسیله تمسخر او توسط همبازیانش شود.

چه باید کرد

چگونگی برخورد با این کودکان ازاهمیت بالایی برخورداراست. به ویژه وقتی که کودک به مهدکودک می رود و یا به سن مدرسه رفتن می رسد. در چنین شرایطی مربیان باید در جریان مشکل قرار بگیرند و برنامه های آموزشی او طوری طراحی شود که مشکل کودک ، عاملی برای احساس شرمندگی او و یا بهانه ای برای مسخره کردن او توسط همکلاسی هایش نشود.
 
بالا