غیبت و راه درمان ان

مسافر

کاربر ویژه
"بازنشسته"
پاسخ : غیبت و راه درمان ان

بسم الله الرحمن الرحیم

يـا ايـهـا الذين امنوا اجتنبوا كثيرا من الظن ان بعض الظن اثم
و لا تجسسوا

و لا يغتب بعضكم بـعـضـا
اءيـحـب اءحـدكـم اءن يـاءكـل لحـم اءخـيه ميتا
فكرهتموه

و اتقوا الله ان الله تواب رحيم .
اى كـسانى كه ايمان آورده ايد!

از بسيارى از گمانها بپرهيزيد، چرا كه بعضى از گمانهاگـنـاه است ،
و هرگز (در كار ديگران ) تجسس نكنيد،

و هيچيك از شما ديگرى را غيبت نكند،
آيـا كـسى از شما دوست دارد كه گوشت برادر مرده خود را بخورد؟

(به يقين ) همه شما از اين امر كراهت داريد،
تقواى الهى پيشه كنيد كه خداوند توبه پذير و مهربان است .

آیه 12 سوره حجرات.
 

نورا

کاربر ویژه
"کاربر *ویژه*"
پاسخ : غیبت و راه درمان ان

img.tebyan.net_big_1387_05_771964324364671570187312891199113129146.jpg




غيبت كردن مومن و آثار آن


غيبت بر وزن «زينت » از گناهان كبيره است . قرآن مى گويد : «يـأيّها الذّين ءامنوا اجتنبوا كثيرًا مِّن الظِّنّ إنّ بعض الظّنّ إثم و لاتجسّسوا و لايغتب بّعضكم بعضًا أيحبّ أحدكم أنْ يأكل لحم أخيه ميتًا فكرهتموه واتقوا اللّه إنّ اللّه توّاب رّحيم ; (حجرات ، 12) اى كسانى كه ايمان آورده ايد از بسيارى از گمان ها بپرهيزيد كه پاره اى از گمان ها ، گناه است ! و جاسوسى مكنيد ! و بعضى از شما ، غيبت بعضى نكند ! آيا كسى از شما دوست دارد كه گوشت برادر مرده اش را بخورد ؟ از آن كراهت داريد . ]پس[ از خدا بترسيد ، كه خدا ، توبه پذير مهربان است .

مفهوم غيبت
غيبت آن ، است كه در غياب شخص مؤمن ، عيب او را فاش سازى . اگر او ، عيب نداشته باشد و به او ، عيبى را نسبت عيب دهى ، تهمت زده اى كه گناه تهمت ، از گناه غيبت ، بالاتر است ; زيرا ، سرمايه بزرگ هر انسان مؤمنى در زندگى ، حيثيت و آبروى او است و هرچه ، آن را به خطر بيندازد مانند اين است كه جان او را به خطر انداخته باشد . گاه مى شود كه ترور شخصيّت ، از ترور شخص ، مهم تر است . و لذا فلسفه مهم تحريم غيبت و اين كه از گناهان كبيره شمرده شده است ، به حفظ همين سرمايه بزرگ است .
آثار غيبت
1ـ بر اثر غيبت ، آبرو و حيثيت اشخاص از بين مى رود . 2ـ در جامعه بدبينى به وجود مى آيد . 3ـ پيوندهاى اجتماعى ، سست مى شود . 4ـ اعتماد ، از بين مى رود . 5ـ تعاونى و همكارى ، متزلزل مى شود . 6ـ بذر كينه و عداوت ، در دل ها ، پاشيده مى شود . 7ـ قتل هاى خونين ، واقع مى شود . 8ـ اشاعه فحشا مى شود .

انگيزه هاى غيبت
عواملى كه باعث غيبت مى شود ، به طور مختصر ، به شرح زير است :
1ـ حسد ; 2ـ تكبر و غرور ; 3ـ بخل ; 4ـ كينه توزى ; 5ـ انحصارطلبى ; 6ـ ثروت اندوزى .

توبيخ غيبت كننده
در قرآن كريم آمده است : «ويل لكلّ همزة لمزة» واى بر هر عيب جوى مسخره كننده و غيبت كننده ! آنانى كه با نيش زبان و حركت دست و چشم ، پشت سر و پيش روى ديگران ، استهزا و عيب جويى و غيبت مى كنند و شخصيّت ديگران را درهم مى شكنند . اين گروه ، با واژه «ويل » ـ كه تهديد شديدى است ـ سرزنش شده اند .
آرى ، آبروى مؤمن ، خيلى مهم است ! خداوند ، براى اين كه قبحِ و زشتى غيبت را روشن كند ، مثالى بسيار جالب زده است . قرآن ، غيبت كردن را ، خوردن گوشت برادر مرده دانسته است : در اين تعبير ، لطايفى است كه به برخى از آن ، اشاره مى شود . 1 . اگر مقدارى از گوشت بدن شخص مرده ، كنده شود ، جايش پر نمى شود و اگر آبروى انسان مؤمن هم با غيبت از بين برود ، آبروى رفته ، بر نمى گردد 2 . ديگر اين كه غيبت شونده ، مانند مردگان است و قادر بر دفاع از خود نيست .
علاج غيبت ، توبه است ، همان طورى كه قرآن مجيد گفته است : «إنّ اللّه يحبّ التوابين »•



پاورقي:
ر .ك : تفسير نمونه ،آية الله مكارم شيرازى و ديگران ، ج 23 ، ص 176 ، ج 26 .
 
بالا