برخی نشانه های نفاق

نورا

کاربر ویژه
"کاربر *ویژه*"
[h=2][/h]
خداوند متعال در سوره منافقون به بعضی از نشانه های اهل نفاق پرداخته و به مردم معیار كلی معرفی می كند كه اگر كسی این صفات نازیبا را داشته باشد از او حذر كنید و در معاشرت با وی كمال احتیاط را داشته باشید.

1-دروغگوئی

شاخص ترین علامت منافقین دروغ گفتن آنان در ارتباط با دیگران است. آنان نه تنها اخبار دروغ و گزاره های كذب را در گفت و گوهایشان به كار می گیرند بلكه باقسم هائی كه بر آن می افزایند در سقوط به دره هولناك معصیت شتاب می ورزند:
«ای پیامبر! هرگاه اهل نفاق به سوی تو می آیند اظهار می كنند كه ما گواهی می دهیم كه تو رسول خدائی، اما پروردگارت می داند كه تو رسول الله هستی و خداوند گواه است كه منافقین دروغگو هستند، آنان سوگندهای خود را سپر قرار داده اند ]تا خود را حفظ كرده و مردم را فریب دهند و به این وسیله[ راه خدا را سد كنند اما آنان كار بسیار بدی انجام می دهند.» (منافقون/2) بنابراین دروغگوئی و یادكردن قسم های كذب یكی از گناهان كبیره و از نشانه های بارز منافقین است.
اساساً دوگانگی در رفتار و گفتار، انسان را در ردیف اهل نفاق قرار می دهد و او را از رسیدن به كمال باز می دارد. یك انسان مسلمان همواره باید تلاش كند كه ظاهر و باطنش یكی بوده و در برخورد با دیگران رو راست باشد.


 

نورا

کاربر ویژه
"کاربر *ویژه*"
پاسخ : برخی نشانه های نفاق

2-استفاده ابزاری از مقدسات

منافقین و دنیاپرستان معمولا برای رسیدن به اهداف مادی خود از هر وسیله ای استفاده می كنند، آنان بر این باورند كه هدف وسیله را توجیه می كند و هر روشی را اعم از حق یا باطل كه در رسیدن به مقصود آنان را یاری كند مورد توجه قرار می دهند.
هدف آنان سد راه خدا و جلوگیری از نشر فرهنگ اسلامی و معارف عالیه آن در جامعه است. برای رسیدن به هدف نامقدس، حتی از مقدسات دینی نیز بهره می گیرند و بر علیه دین استفاده می كنند. قرآن مجید این شیوه آنان را فاش كرده و در آیه فوق به پیامبر (ص) فرمود: آنان سوگندهای خود را سپر قرار داده اند تا مردم را از راه خدا باز دارند.
علی(ع) در توضیح این ویژگی اهل نفاق می فرماید: «در مورد منافقان به شما هشدار می دهم و از ترفندهایشان می ترسانم، آنان گمراه و گمراه كننده و خطاكارند و دیگران را به سوی خطا و گناه می كشانند، به هر رنگی در می آیند و در رسیدن به مقصود، شیوه های متفاوت به كار می برند، برای انحراف و شكار شما از هر پناهگاهی استفاده می كنند و در هر كمین گاهی برای صید دلهای شما مخفی می شوند.»(1) آری آنان چهره واقعی خود را در چتر مقدسات پنهان كرده و به فریب مردم می پردازند


 

نورا

کاربر ویژه
"کاربر *ویژه*"
پاسخ : برخی نشانه های نفاق


3-آرایش ظاهری و قیافه ای جذاب

خداوند متعال یكی دیگر از ویژگی های اهل نفاق را آراستگی ظاهر و جذابیت صوری آنان می داند و می فرماید: «و اذا رایتهم تعجبك اجسامهم (منافقون/4) هرگاه آنان را ببینی از ظاهر آراسته شان شگفت زده می شوی!» آنان با این شیوه بسیاری از مردم عوام و افراد ساده لوح را به دام انداخته و از راه حق منحرف می كنند.
امروزه ما بهتر می توانیم كاربرد این شیوه را از سوی اهل نفاق مشاهده كنیم آنان با ظاهری فریبنده، شعارهائی جذاب و عباراتی حساب شده، به ستیز با حق و اهل آنان می پردازند.
علی(ع) در تشریح این ویژگی می فرماید: آنان دلی بیمار اما ظاهری آراسته دارند، در پنهانی راه می روند و از بیراهه ها حركت می كنند، گفتارشان درمان، اما عملكرد آنان دردی است كه درمان ندارد، بر رفاه و آسایش مردم حسد ورزیده و بر بلا و گرفتاری آنان می افزایند، آنان همیشه آیه یأس خوانده و امیدواران را ناامید می گردانند.
 

نورا

کاربر ویژه
"کاربر *ویژه*"
پاسخ : برخی نشانه های نفاق

4-خودخواهی و غرور

عجب و غرور كه از صفات ناپسند انسانی است چنان در شخصیت آنان ریشه دوانیده است كه هیچگاه به گذشته خود نمی اندیشند و فرصت جبران لغزش های گذشته را نمی یابند. اشتباهات خود را نمی پذیرند و از بازگشت و توبه، گریزانند.
خداوند می فرماید: «و اذا قیل لهم تعالوا یستغفر لكم رسول الله لووا رءوسهم و رایتهم یصدون و هم مستكبرون (منافقون/5) هنگامی كه به آنان گفته شود: «بیایید تا رسول خدا برای شما استغفار كند سرهای خود را ]از روی استهزاء و كبر[ تكان می دهند و آنان را می بینی كه تكبركنان از تو روی بر می تابند»
اهل نفاق به خود اجازه تفكر در عملكردهای گذشته شان را نمی دهند و این مهم ترین عامل بدبختی آنان است كه بدترین جایگاه جهنم را به خود اختصاص می دهند.
قرآن غرور و خودخواهی و عدم انعطاف آنان را به چوپ خشك تشبیه كرده است كه هیچ تغییری در آن نمی توان ایجاد كرد. اندیشه و عقل كه رسول باطنی بشر و راهنمائی است كه همواره انسان را به سوی شاهراه حقیقت هدایت می كند اگر از انسان سلب شود و او نتواند از این نعمت الهی بهره گیرد هرگز روی سعادت و خوشبختی را نخواهد دید. ره آورد این غفلت كه ریشه در غرور و خودخواهی افراد دارد- در تمام زمینه های زندگی نمایان شده و ذلت و خواری دنیا و آخرت را به ارمغان خواهد آورد

 

نورا

کاربر ویژه
"کاربر *ویژه*"
پاسخ : برخی نشانه های نفاق

5-نگرانی و افسردگی

منافقین گرچه در ظاهر خود را شاداب و پرنشاط نشان می دهند اما در حقیقت چنان نیستند، آنان در زیر پوشش سیمای خندان، دلی مضطرب، نگران و افسرده دارند و هر لحظه منتظر حادثه ای ناگوار بر علیه خود هستند.
هر حركت كوچكی را توطئه ای بر ضد خود پنداشته و هر گفتاری را اهانتی به خود تلقی می كنند. قرآن می فرماید: «یحسبون كل صیحه علیهم؛ (منافقون/4) آنان هر فریادی را بر علیه خویش می پندارند.»
نداشتن توكل و اخلاص، چنان روحیه شان را تضعیف كرده كه رعب و وحشت و هراس از آینده ای مبهم، تمام وجودشان را فرا گرفته است.
از معاشرت با برادران دینی، خانواده و دوستان می گریزند و چون برای خود شخصیتی قائل نیستند از ارتكاب اعمال زشت و ناهنجار ابائی ندارند. طاقت انتقاد و شنیدن سخن حق را ندارند اگر آنان را ملامت و سرزنش كنند پرده دری كرده و از هر وسیله ای برای نجات خود و یارانشان استفاده می كنند. دوست دارند همواره اذهان مردم مشوش باشد، امنیت و آسایش آنان سلب شود و آشوب و بلوا جامعه را فراگیرد. غوغاسالاری، متهم كردن دیگران، بر هم زدن نظم عمومی از دیگر شیوه های آنان است.
البته ویژگی های اهل نفاق به چند مورد محدود نمی شود بلكه معیارهای دیگری نیز در قرآن و روایات برای شناختن آنان می توان یافت اما مهمترین شان مواردی بود كه گفته شد. این مقال را با سخنی از امیرمؤمنان (علیه السلام) به پایان می بریم كه فرمود: «لو ضربت خیشوم المومن بسیفی هذا علی ان یبغضنی ما ابغضنی ولو صببت الدنیا بجماتها علی المنافق علی ان یحبنی ما احبنی؛(3) اگر با شمشیرم بر بینی انسان مؤمن بزنم كه دشمن من شود هرگز دشمن من نخواهد شد و اگر تمام دنیا را به منافق ببخشم كه مرا دوست بدارد هرگز دوست من نخواهد شد.»


پانوشتها:
1 و 2- نهج البلاغه، خطبه 194

 

آرام

خودمونی
"منجی دوازدهمی"
پاسخ : برخی نشانه های نفاق

إِنَّ المُؤمِنَ يَغبِطُ وَلايَحسُدُ وَالمُنافِقُ يَحسُدُ وَلايَغبِطُ؛
مؤمن غبطه مى خورد و حسادت نمى ورزد، منافق حسادت مى ورزد و غبطه نمى خورد.
(غبطه آن است كه آرزو كنى آنچه ديگرى دارد، داشته باشى بدون اينكه آرزوى نابودى نعمت ديگرى را داشته باشى و حسد آن است كه بخواهى نعمتى را كه ديگرى دارد، نداشته باشد).


كافى، ج2، ص307، ح7
 

آرام

خودمونی
"منجی دوازدهمی"
پاسخ : برخی نشانه های نفاق

[h=5]پيامبر صلى الله عليه و آله :[/h] نِيَّةُ المُؤمِنِ خَيرٌ مِن عَمَلِهِ و نِيَّةُ المُنافِقِ شَرٌّ مِن عَمَلِهِ؛

نيّت مؤمن بهتر از عمل او و نيت منافق بدتر از عمل اوست.

مستدرك الوسائل، ج 1، ص 91، ح
 
بالا