**تغذیه وسلامتی درزمستان**

ناجی دلها

معاون مدیریت
پرسنل مدیریت
"معاونت مدیران"
تغذیه ی مخصوص فصل سرما وزمستان

در این روزها و شب ها که هوا هم سرد است و هم گاهی بسیار آلوده, بهتر است سیستم ایمنی را تقویت کنیم .


برای این که سیستم ایمنی بدن به بهترین نحو به وظیفهاش عمل کند باید مواد مغذی حیاتی را دریافت کند.

میوه ها و سبزیجات






میوه ها و سبزیجات به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک مینمایند. علت آن که میوه و سبزیجات تأثیر بیشتری در تقویت سیستم ایمنی شما دارند آن است که حاوی ویتامینهای A، E ,Cو همچنین فلاوونوئیدها هستند .


ویتامینC




انواع سبزیهای تازه به دلیل داشتن ویتامینها و املاح مختلف به دفاع سلولی کمک میکنند، خصوصا ویتامین C بهعنوان یک آنتیاکسیدان قوی میتواند اثر قابل توجهی بر سلامت و افزایش ایمنی سلولی داشته باشد.
منابع مهم ویتامین ث:

پرتقال (منبع عالی)
whfoods.org_images_food_orange.jpg

کلم فلفل دلمه ای هویج(منبع خیلی خوب)سیر(منبع خیلی خوب)







ویتامین A
اگر کسی ویتامین A بدنش تامین باشد کمتر دچار عفونت بالاخص عفونت های تنفسی می شود.
هویج، سیب زمینی و کدو حلوایی و سبزیجات سبز تیره نیز تامین کننده "بتا کاروتن" هستند که در بدن به ویتامین A تبدیل میشود.
پرتقال منبع خوب این ویتامین است.
ویتامین D
بعد از ویتامین A، کمبود ویتامین D هم می تواند باعث ضعف ایمنی بدن در مقابل عفونت های تنفسی شود . دکتر نیستانی می گوید:"ویتامین D در رژیم غذایی ما ایرانی ها به اندازه کافی وجود ندارد و بهترین منبع برای ما، مواجهه مستقیم با نور آفتاب است، پس کسانی که به خاطر شغل شان تمام روز در فضاهای بسته هستند، ممکن است با کمبود این ویتامین رو به رو شوند.کمبود این ویتامین باعث افسردگی هم می شود.
بنابراین زمان بیشتری را در هوای آزاد و در مقابل نور طبیعی روز سپری کنید و غذاهای حاوی این ویتامین را بیشتر مصرف کنید.

چند غذای خوب:
کدو حلوایی


کدو حلوایی یکی از منابع تولید ریزمغذیهای حیات بخش در طبیعت است که با بیش از یکصد ماده مغذی و شفابخش بسته بندی شده و در عین حال برای حفظ زیبایی نیز بسیار مفید است.قارچ


whfoods.org_images_food_crimini.jpg

سالهای متمادی، افراد سراسر جهان از قارچها برای تقویت سیستم ایمنی بدن استفاد میکردند اما امروزه دانشمندان دلیل مفید بودن آنها را کشف کردهاند. مطالعات نشان میدهد که قارچها تولید و فعالیت گلبولهای سفیدخون را افزایش میدهند و خاصیت تهاجمی آنها را چند برابر میکنند. بنابراین قارچ را فراموش نکنید و آن را در رژیمغذایی خود جای دهید. کارشناسان توصیه میکنند که روزانه 100 گرم قارچ را برای افزایش قوای دفاعی بدن مصرف کنید
گرچه قارچ ها به دلیل وفور مواد مغذی به راستی گنجینه پنهان طبیعت هستند، اما اغلب، آن چنان که شایسته است مورد توجه قرار نمی گیرند. قارچ ها بعضی از ویتامین های گروه B، مانند پانتوتنیک اسید، ریبوفلاوین و نیاسین را می توانند تامین کنند. سلنیوم و ارگوتیونئین(ergothioneine)، که آنتی اکسیدان هایی مهم هستند و نیز ویتامین D از طریق قارچ ها قابل تامین است؛ گفته می شود 4 تا 5 عدد قارچ، می تواند تا 15 واحد بین المللی از این ویتامین را تامین کند.
پتاسیم که عنصری بسیار مهم است نیز، به راحتی توسط استفاده از قارچ ها تأمین می شود.

سیر


Garlic
whfoods.org_images_food_garlic.jpg
مصرف سیر سبب تقویت سیستم ایمنی می شود.
این نوع سبزی که از خانواده پیازها است حاوی ماده فعال آلیسین است که از بروز عفونتها جلوگیری میکند.





بادمجان

نتایج مطالعات نشان داده است ترکیبات فنولی
بادمجان خاصیت آنتیاکسیدانی داشته و بدن را در برابر انواع عفونتهای باکتریایی و ویروسی محافظت میکند.
خرما
منبع خوبی از ویتامین A است که حاوی آنتی اکسیدان است. پزشکان استفاده از این ماده خوراکی را هنگام خوردن صبحانه توصیه کردهاند.
انواع کلم
ماده موجود در انواع کلم، سیستم ایمنی بدن را تحریک و تقویت می کند.

شوید



• شوید حاوی موادی موسوم به پلیاستیلن است که ثابت شده دارای فعالیتهای ضد باکتری و ضد قارچ و نیز دارای اثرات ضدالتهابی هستند.


به


«به» میوهای خوشطعم و عطر از خانواده سیب است. این میوه اگرچه به صورت خام نیز خوردنی است ولی اغلب، پخته آن را به صورت مربا و همچنین در غذاهایی همچون خورش و خوراک مصرف میکنند.
به سرشار از ویتامینهای A و B و C و همچنین قند و پپتین است.
***
به موازات این که در فصل سرما بر مصرف میوه و سبزیجات تمرکز دارید؛ نباید مصرف دیگر اقلام غذایی حاوی مواد مغذی مورد نیاز بدن و سیستم ایمنی را از یاد ببرید.
منابع پروتئینی از اهمیت ویژهای برخوردارند؛ چرا که تأمین کننده آمینواسیدهایی هستند که بدنتان برای ساخت اجزای سیستم ایمنی به آنها نیاز دارد.
آهن و روی لازم هستند.


سلنیوم و منیزیم نیز از موادی هستند که باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می شوند. غلات، حبوبات و آجیل منابع خوب آنها هستند.

غلات سبوس دار و حبوبات، منابع غذایی خوبی برای ویتامینهای گروه B هستند.عدم مصرف این مواد در بدن سبب بروز عفونتهای مکرر دستگاه تنفسی فوقانی میشود.



غلات کامل

غلات سبوسدار سطح سروتونین را بالا می برند.


مغزها


whfoods.org_images_food_walnut.jpg
گردو(منبع عالی امگا3)

















بادام

Almonds
whfoods.org_images_food_almond.jpg

بادام منبع غنی از ویتامین D، منیزیم و پتاسیم است














حبوبات


img.tebyan.net_big_1390_07_16017315143973916811712661512539124644102.gif


حبوبات بسیار کم چرب هستند و منبع پروتئین گیاهی و گلوسیدها محسوب میشوند.
از این گذشته این مواد غذایی مفید دارای مواد معدنی و ویتامینهای مختلفی از جمله کلسیم، پتاسیم، آهن و ویتامینهای گروه B میباشند.
حبوبات همچنین سرشار از موادی به نام فیتونوترینتها هستند که با بیماریهای مختلف مقابله میکنند.
حبوبات منبع خوب فولات یا همان ویتامین B9 محسوب میشود که در مادران باردار باعث رشد خوب جنین میشود.
شاخص گلیسمی این مواد غذایی پایین بوده و برای افراد دیابتی مفید است.

[h=2]
[/h]

عسل
عسل را جانشین شکر کنید.
*"هرکس می خواهد دوره زمستان زکام را از خود دور ببیند,هر روز لقمه ای از عسل میل کند."




 
بالا