کی و کجا باید توبه کرد؟

RainiMan

داره دوست میشه
"منجی دوازدهمی"
[h=1][/h] [h=2]
img.tebyan.net_big_1391_07_212101672268321548131242171232224881255253.jpg



بازگشت به آغوش پر مهر الهی و پشیمانی از گناهان جا و مکان نمی شناسد. چنانچه رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) در سخن پربارى مى فرمایند: زیاد استغفار کنید، در خانه ها و مجالستان، سر سفره ها و در بازارهایتان.
مکان و زمان استغفار[/h] پروردگار متعال برای نجات انسان از آثار سوء گناهان، باب توبه و استغفار را به روی بندگان خویش گشوده، آن ها را به پشیمانی دعوت می کند تا راه برای بازگشت او باز باشد و با امید به لطف و رحمت بیکران الهی، بار دیگر برای تعالی روح خویش تلاش کند. حال می خواهیم ببینیم که آیا برای این بارش باران رحمت توبه، زمان ومکان خاصی وجود دارد یا خیر.

[h=2]هر کجا که بودید استغفار نمایید[/h] بازگشت به آغوش پر مهر الهی و پشیمانی از گناهان جا و مکان نمی شناسد. چنانچه رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) در سخن پربارى مى فرمایند: زیاد استغفار کنید، در خانه ها و مجالستان، سر سفره ها و در بازارهایتان، و در مسیر رفت و آمدهایتان و هر جا که بودید(استغفار نمایید). چرا که شما نمى دانید آمرزش خداوند چه زمانى نازل مى شود.1
اما برخی مکان ها در پاک شدن ما از گناهان مۆثرترند. بهترین آن ها عبارتند از مساجد به خصوص مسجد الحرام2 و در حرم مطهر پیامبر (صلى الله علیه وآله وسلم) و امامان معصوم (:S (31):)3 .

[h=2]محدودیت زمانى براى استغفار نیست[/h] توبه و بازگشت به سوى خداوند واجب است و وجوب آن فوریست. به این معنى که شخص گنهکار بلافاصله باید از کردار زشت خویش استغفار کند و از گناهانش دست بکشد و تصمیم جدّى بر ترک آن بگیرد و بگوید: أَسْتَغْفِرُاللهَ الَّذی لا إِلـهَ إِلاّ هُو ، عالمُ الْغَیْبِ والشَّهادَة ، العَزیزُ الحَکیمُ ، الغَفُورُ الرَّحیمُ ، ذُوالجَلالِ وَ الإِکْرامِ وَ أَتُوبُ إِلَیْهِ. در این حالت چیزی در نامه عملش نوشته نمیشود.
ولى این هرگز به معناى محدودیت زمانى براى استغفار نیست. چنانچه در روایتی آمده است اگر کسى گناه کند و مدّت زمانى بر آن بگذرد و از توبه کردن غافل شود، هر زمان که از گناه خود پشیمان شود و تصمیم بر ترک گناه بگیرد و دیگر به سوى آن برنگردد و سپس استغفار کند، خداى مهربان او را مى بخشد و از سر تقصیرش در مى گذرد.4
هر چه استغفار انسان به گناهش نزدیکتر باشد، سریع تر به آمرزش خداوند دست مى یابد و چنانچه قبل از هفت ساعت استغفار و توبه کرده باشد، از عقوبت هاى گناه در دنیا نیز در امان مى ماند. در حالى که اگر هفت ساعت بر او گذشت و توبه و استغفارى نکرد ، گناه در نامه عملش ثبت مى شود و چنانچه بعد از گذشت زمانى رو به توبه و استغفار آورد، ممکن است بعد از دیدن بلاهایى در دنیا از قبیل فقر، مرض، قرض و ناراحتى هایى از این قبیل ، توبه اش پذیرفته و گناهش آمرزیده شود​

از سوى دیگر از بعضى روایات استفاده مى شود: از زمانى که انسان گناه مى کند، تا هفت ساعت بیشتر براى استغفار و عذرخواهى از خداوند مهلت ندارد و چنانچه استغفار نکند، گناه در نامه عملش ثبت مى شود.5 به این صورت که اگر هفت ساعت بگذرد، حسنهای انجام ندهد و توبه و استغفار هم نکند، مأمور حسنات به مأمور سیئات میگوید: اُکْتُبْ عَلیَ الشَّقِیِّ المَحْرومِ.6 بنویس گناه او را که (به خاطر انجام ندادن عمل نیک و ترک توبه و استغفار ) شقیّ و بدبخت، و از رحمت خدا محروم گردید.
نتیجه آن که مهلت هفت ساعت براى این است که گناه در نامه عمل انسان ثبت نگردد. یعنى اگر قبل از هفت ساعت استغفار و توبه کند؛ اصلاً گناهى در نامه عمل او نوشته نمى شود. ولى چنانچه توبه و عذرخواهى نکند، گناه نوشته مى شود و اگر بعد از هفت ساعت توبه کند و اصرار در طلب آمرزش از خدا نماید امید مى رود که آنچه برایش نوشته شده است از نامه عملش پاک گردد. امام صادق (علیه السلام) در حدیثى مى فرمایند: مۆمن بعد از گذشت بیست سال به یاد گناهش افتاده و از آن استغفار مى کند و خدا او را مى بخشد . در حالى که کافر همان ساعتى که گناه مى کند، گناه خویش را از یاد مى برد.
[h=2]
img.tebyan.net_big_1390_09_27140131691631762318869152631502919896159.gif

در امان ماندن از عقوبت الهی در دنیا با استغفار به موقع[/h] هر چه استغفار انسان به گناهش نزدیکتر باشد، سریع تر به آمرزش خداوند دست مى یابد و چنانچه قبل از هفت ساعت استغفار و توبه کرده باشد، از عقوبت هاى گناه در دنیا نیز در امان مى ماند. در حالى که اگر هفت ساعت بر او گذشت و توبه و استغفارى نکرد ، گناه در نامه عملش ثبت مى شود و چنانچه بعد از گذشت زمانى رو به توبه و استغفار آورد، ممکن است بعد از دیدن بلاهایى در دنیا از قبیل فقر، مرض، قرض و ناراحتى هایى از این قبیل ، توبه اش پذیرفته و گناهش آمرزیده شود.
رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) در سخنى زیبا و نورانى مى فرمایند: خوشا به حال بنده اى که از گناهى استغفار کند که کسى جز خودش از آن با خبر نیست. به راستى مَثَل استغفار به دنبال گناه، مَثَل آبى را ماند که روى آتش ریخته مى شود و آن را خاموش مى کند.7

[h=2]استغفار در لحظه 90 دقیقه بازی زندگی[/h] سهل انگاری در توبه و امروز و فردا کردن آن دو خطر عمده را به دنبال دارد که اگر کسی از یکى نجات پیدا کند، شاید از خطر دیگر نجات نیابد.
خطر اول : رسیدن مرگ ناگهانی: در واقع اولین خطرى که آدمى را تهدید مى کند و چه بسا نمى گذارد انسان به توفیق توبه دست یابد، رسیدن اجل و مرگ ناگهانى است، گناه مى کند و امروز و فردا مى کند و بر این باور است که در آینده توبه خواهد کرد. اما اجل از راه مى رسد و بین او و توبه فاصله مى اندازد و نمى گذارد توبه کند. پیامبر بزرگوار اسلام ، حضرت محمد صلى الله علیه و آله مى فرمایند: توبه را به تاءخیر نیندازید، زیرا مرگ ناگهانى فرامى رسد.8
بازگشت به آغوش پر مهر الهی و پشیمانی از گناهان جا و مکان نمی شناسد. چنانچه رسول خدا (صلى الله علیه وآله وسلم) در سخن پربارى مى فرمایند: زیاد استغفار کنید، در خانه ها و مجالستان، سر سفره ها و در بازارهایتان، و در مسیر رفت و آمدهایتان و هر جا که بودید ( استغفار نمایید ). چرا که شما نمى دانید آمرزش خداوند چه زمانى نازل مى شود​

خطر دوم : تباه شدن روح ایمان : هیچ چیزى بیشتر از گناه قلب و دل انسان را تباه و فاسد نمى کند، زیرا دل انسان مرتکب گناهى مى شود و بر آن اصرار مى ورزد تا این که سخن حق و موعظه در او اثر نمى کند. حضرت امیرالمۆ منین على علیه السلام مى فرمایند: بر هر بنده اى چهل پرده کشیده است تا وقتى چهل گناه کبیره مرتکب شد، چون مرتکب چهل گناه کبیره شد، پرده ها از او برداشته مى شوند، آنگاه خدا به آن فرشته ها وحى فرماید که : بنده ام را به بالهاى خود بپوشانید، فرشتگان او را با بالهاى خود مى پوشانند، سپس آن بنده کار زشتى را نگذارد جز آن که مرتکب شود، تا آنجا که مرتکب شود، تا آنجا که به ارتکاب زشتکارى میان مردم ببالد. آنگاه فرشتگان گویند: پروردگارا! این بنده تو هر عملى را مرتکب مى شود و ما از اعمال او خجالت مى کشیم . خداى عزوجل به آنها وحى فرماید: بالهاى خود را از او بردارید و چون کارش بدینجا کشید، بنیان دشمنى با ما گذارد و آنگاه است که پرده او در آسمان و زمین دریده مى شود. سپس فرشتگان گویند: پروردگارا ، این بنده تو پرده دریده مانده است . خداى عزوجل به آنها وحى فرماید: اگر خدا در او نیاز و توجهى مى دید، به شما دستور نمى داد بالهاى خود را از او بردارید.9
برخی زمان ها در پاک شدن گناهان ما مۆثرند که در این جا با پاره ای از آن ها اشاره می کنیم :
ماه شعبان10 و رمضان11 با گرفتن روزه و شب قدر، هنگام دادرسی از مظلوم و بر طرف نمودن اندوه مۆمنان،12 هنگام غصه خوردن به جهت مردن،13 هنگام رفتن به مسجد برای انجام نماز بعد از اذان مۆذن،14 هنگام تلاوت قرآن،15 هنگام گریه بر مصائب امام حسین (علیه السلام)16 هنگام گناه نکردن در مکان خلوت به جهت شرمساری از خداوند،17 تلاش برای بر آورده شدن احتیاجات مۆمن مریض،18 هنگام نگاه کردن به خانه خدا (کعبه)19 هنگام خواندن نماز شب در قنوت نماز وتر، هنگام صلوات فرستادن بر محمد و آل محمد20
از مجموع روایاتى که در فضیلت استغفار روایت شده است ، استفاده مى شود که آثار مادّى و برکات معنوىِ استغفار براى کسى است که زیاد و پى درپى، شب و روز، در هر حال و همه جا، از خدا عذرخواهى کرده و آمرزش طلبد.

پی نوشت ها :
1-مستدرک الوسائل ، ج 5 ، ص 319.
2- بحارالانوار ، ج 81، ص 154 و من لا یحضره الفقیه ، ج 2، ص 204.
3-من لا یحضره الفقیه، ج 2، ص 577.
4-وسائل الشّیعه ، ج 16 ، ص 71.
5- کافى، ج 2، ص 434.
6-همان، ص 430.
7-وسائل الشّیعه، ج 12، ص 124.
8- بحار الأنوار، ج‏13، ص 426.
9-کافى ، ج 3، ص 381.
10-بحارالانوار، ج 94، ص 91.
11-همان، ج 93، ص371.
12-همان، ج 75، ص 68.
13-همان، ج 73، ص 16.
14-همان، ، ج 81، ص 154.
15-همان، ج 89، ص17.
16-همان، ج 44، ص 283.
17-من لا یحضره الفقیه، ج 4، ص 412.
18-همان، ج 4، ص 15.
19- بحارالانوار، ج 91، ص 48.
20- همان، ج 2، ص 204.
فاطمه سرفرازی
بخش اخلاق و عرفان اسلامی تبیان
 

نورا

کاربر ویژه
"کاربر *ویژه*"
پاسخ : کی و کجا باید توبه کرد؟



دستورالعمل توبه
تعریف توبه:
توبه در لغت به معنای «أقلَعَ»، «از جا کندن» است.


انواع توبه:
اگر گفته شود: «تابَ اللهُ عَلَیهِم»در این صورت واژه «تابَ» با حرف «عَلَی» تعدیه شده، پس توبه از بالا به پائین است. ولی اگر گفته می شود: «تَابَ العَبدُ، إلیَ اللهِ» این جا واژه «تاب» با حرف «إلی» آمده، یعنی توبه از پائین به بالا است. واقعیت این است که خدا بیش از ما توبه می کند. هر توبه بنده بین دو توبه او قرار دارد.


توبه در قرآن:
«ثم تاب الله علیهم»، پس تنها خداوند به آن ها رو کرد.
«فإن الله یتوب علیه»، پس البته خداوند به او رو کرد.
«لقد تاب الله علی النبی»، البته خداوند بر پیامبر نظر افکند.
«و تُب علینا»، و به ما رو کن!
«و الله یرید أن یَتُوبَ علیکم» و خداوند اراده فرموده که به شما رو کند.
«إنّما التوبه علی الله للَّذِین یعملون السوء بجهاله ثم یتُوبُون مِن قریب فاولئک یتوب الله علیهم» تنهای تنها توبه و بازگشت خداوند به کسانی است که بر مبنای نادانی کار زشتی کرده و پس از آن به زودی توبه کرده اند. پس خداوند به سوی آن ها رو کرده است.


جناب علامه مصطفوی (ره) گوید: «المراد من التّوبه الأولی توبة الله علی عباده، و ظرف (علی الله) مستقرّ متعلِّق بمقدّر، ای إنّ توبته تعالی مستقرّه و ثانیه علی ذمّته فی خصوص مَن یعمل سوءا» مراد از توبه أولی توبه خداوند بر بندگان است. و این جا در عبارت (علی الله) که ظرف است این متعلق به عبارت تقدیر یافته «مستقر» است. آن وقت معنا این می شود: البته توبه و بازگشت خداوند متعال استقرار یافته است. و اما توبه دومین بر ذمه خداوند است در باره کسی که عمل زشت به جای آورده است.


زمان توبه:
بهترین هنگام برای توبه، اولین روز یک شنبه، ماه مبارکه «ذی قعده الحرام» است. ولی اگر شخص زودتر از آن هنگام، موفق به توبه شود همان زمان را غنیمت شمرده و به اعمال توبه ای که از پیامبر اسلام (صلوات الله علیه و آله) به ما رسیده است مبادرت کند.


شکل توبه:
1. قبل از آن، غسل توبه کند!
2. وضو بگیرد!
3. چهار رکعت نماز، به یک سلام این گونه به جای آورد:
در هر رکعت «حمد» و پس از آن، سه مرتبه «قُل هُوَ الله اَحَد...»، یک مرتبه «قُل أعوُذُ بِرَبِّ الفَلَقِ...» و یک مرتبه «قُل أعوُذ بِرَبِّ النَّاسِ...»، و 70 بار استغفار، و پس از آن بگوید «لا حَولَ وَ لا قُوّهَ إلا بِاللهِ العَلِیِّ العَظِیمِ»، و نیز بگوید «یَا عَزیِزُ یَا غَفَّارُ اغفِرلِی ذُنُوبی، وَ ذُنُوبَ جَمیِعِ المُؤمِنیِنَ، وَ المُؤمِنَاتِ، فَإنَّهُ لا یَغفِرُ الذُّنُوبَ إلا أنتَ».

پس از آن، اقدام به نوشتن برنامه ای که پس از این خواهد آمد بنمایید!
 

نورا

کاربر ویژه
"کاربر *ویژه*"
پاسخ : کی و کجا باید توبه کرد؟

[h=1]دستور العمل اجراء پاک سازی گذشته:

1.این کار را از دیدگان همه دور داشته و تنها خدا بداند و شما خود بدانید.
2.چهار برگه جداگانه برداشته و در هر صفحه راجع به یکی از عناوین یادداشت شود.
3.این برگه ها را هیچ کس نبیند و پس از اتمام پاره شود و به دور ریخته شود.
4.تلاش نکنید که زود همه چیز را تمام کنید! بنابر این، دقت کار را هرگز فدای سرعت آن نکنید!
5.محاسبه را از زمان طفولیت باید شروع کنید!
6.دقت کنید سال به سال، ماه به ماه، هفته به هفته، روز به روز را به خاطر آورده و به شمارش بکشانید.
7.همین که برنامه بدهی ها نوشته شد. از خداوند کمک طلبیده، و کار اصلاح را شروع کنید.
8.تا برنامه به اتمام نرسد، کار و برنامه جدی نخواهیم داشت!
9.اگر قبل از این برنامه ای داشته اید می توانید همان برنامه های عادی گذشته را دنبال کنید.
10.ولی توقّع پیشرفت جدّی از آن نداشته باشید.
11.این چهار برگه باید به دقت تصفیه حساب گردد.
12.و به نقطه صفر رسانیده شود.

این شیوه را از حضرت استاد آیت الله حاج شیخ علی آقا پهلوانی (سعادت پرور) برگرفته ام.
توجه به این حقوق لازم است:
حقوق عبادی خداوند متعال (از زمان بلوغ)
حقوق مالی خداوند متعال(از هنگام بلوغ)


[/h]
 

نورا

کاربر ویژه
"کاربر *ویژه*"
پاسخ : کی و کجا باید توبه کرد؟

[h=1]
[/h][h=1]حقوق عبادی
1.نماز
ـ بررسی كنید كه دقیقاً چند نماز بدهكارید، قضای آن ها را به جای آورید. سعی كنید ترتیب نمازها حفظ شود، یعنی همان گونه كه قضا شده است به جای آورید. دست كم برای هر سال 5 نماز آیات در نظر گرفته و قضای آن را بجا آورید.

2.روزه
ـ حساب كنید چقدر روزه بدهكارید.
ـ قضای روزه ها را به جای آورید.
خصال روزه
ـ برای هر روز روزه ای كه یك سال از آن گذشته باشد باید یك كیلو گندم حساب كرده، به فقیر بدهید كه فقط نان بخرد.
كفاره روزه
ـ مبادا به عمد و بدون عذر روزه خورده باشید كه گذشته از قضا كفاره اش یا یك بنده آزاد كردن یا 60 روز روزه گرفتن و یا 60 فقیر را باید غذا دهد.

3.حج
ـ اگر مستطیع شده اید و به حج نرفته اید حتماًاقدام كنید.

4.امر به معروف
ـ اگر آن را به جای نیاورده اید، در اولین مرحله، طبق شرایط، آن را انجام دهید.

5.نهی از منكر
ـ اگر دیگران را در حال گناه دیده اید و آن ها را نهی نكرده اید، حتماً در اولین فرصت، طبق شرایط، آن را انجام دهید.

6.تولّی (دوست داشتن دوستان خدای تعالی)
ـ دقت كنید كه آیا دوستان خدا را دوست دارید یا نه. به هر حال در انتخاب دوستان و اندازة محبت به آنان دقت كنید.

7. تبرّی (بیزاری از دشمنان خدای تعالی)
ـ آیا این گونه هستید یا نه؟ اگر پاسخ منفی است باید حتماً با دست و زبان و قلم از دشمنان الهی اعلان بیزاری كنید.

8.جهاد (تلاش در راه خدا)
ـ برای همیشه مترصد فرمان مقام ولایت بوده،
- برای خودسازی با خواسته های نفس مبارزه كنید.

9.خمس
ـ هر كسی باید حساب سال داشته باشد، و هر چه از درآمد سالانه اش اضافه بر مصرف داشت، یك پنجم آن را بابت خمس به مرجع تقلیدش، حاكم شرع یا نماینده ولی فقیه بپردازد.
ـ اگر تا به حال وضعیت حسابتان را روشن نكرده اید به سرعت اقدام كنید كه تصرف در اموال بر شما جایز نیست.

10.زكات
ـ در مواردی چون معدن، یافت گنج، غواصی در عمق دریا، طلا، نقره، گاو، شتر، گوسفند و زراعت كه در رساله عملیه شروط آن بیان شده است باید زکات به حد خاصی پرداخت گردد.
- با مراجعه به کتاب توضیح المسائل اندازه دین و بدهی خود را روشن کنید و اقدام به پرداخت نمایید.
- بررسی كنید مبادا در اموالتان چنین بدهی هایی به خداوند و عیالات او (فقرا) وجود داشته باشد، كه هر گونه تصرف شما در این اموال، عدوانی و حرام خواهد بود.

ـ حتماً برنامه حساب رسی خود را با حاكم شرع در میان بگذارید.

[/h][h=1][/h]
 

نورا

کاربر ویژه
"کاربر *ویژه*"
پاسخ : کی و کجا باید توبه کرد؟

[h=1]نكته 1: اگر در زمینه تقلید با تحقیق به مرجع اعلم رسیده اید خدا را شکر کرده و از او تقلید را ادامه دهید.
ولی اگر هنوز وضع تقلیدتان روشن نیست تلاش كنید كه مرجع تقلید خود را انتخاب كرده و از او تقلید کنید.
رساله توضیح المسائل او را گرفته و یك دوره آن را مطالعه كنید كه اعمال شما بر مبنای فتوای مرجع تقلید باشد.

نكته 2: در امور اجتماعی ـ سیاسی تنها به نظر مقام ولایت فقیه توجه داشته و آن را به كار برید.
سخنان مقام ولایت فقیه را همیشه تعقیب کنید. مبادا حکمی را بیان کنند و بی خبر بمانی!
نسبت به فرامین او هیچ کس را در کنار او قرار ندهید که در دوران غیبت حضرت ولی عصر (ارواحنا فداه) به لطف الهی او تنها ولایت مدار است.

توجه به مسائل زیر و جبران آن ها لازم است:
حقوق مالی مردم (از حین ولادت)
حقوق عِرضی و آبروئی مردم (از هنگام تمییز)

اداء حقوق مردم
تصرف عدوانی در اموال مردم شده باشد، مانند:

الف. دزدی
ب. ضرر زدن به اموال مردم (خصوصی ـ عمومی)
ج. تصرف و یا خسارت وارد كردن به اموال مردم
د. ضربه زدن به گونه ای كه دیه ضرب (قرمز و یا كبود شدن) و جرح (زخمی شدن) لازم آید.
اداءحقوق مالی به همسر (زن) در زمینه:
الف) نفقه
1. خوراك
2. پوشاك
3. مسكن
ب) پرداخت مهریه
اداء حقوق مالی همسر (مرد) در زمینه:
1.حفظ اموال شوهر و دارایی او

[/h]
 

نورا

کاربر ویژه
"کاربر *ویژه*"
پاسخ : کی و کجا باید توبه کرد؟

اداء دیونی چون:
1.قرض الحسنه
در زمان معین به اندازة معین پرداخت شود.
2.ضمانتهای مالی شرعی
اگر ضامن كسی شده اید و او بدهكاری اش را پرداخت نكرده است باید آن را خود پرداخت نمایید.
3.عهد و نذر و قسم
اگر نذر ـ عهد ـ قسم خورده باشد خواه با مردم و یا خدای تعالی در امور مالی داشته باشد پرداخت كند.
4.وصیت
اگر وصی شده طبق نوشته عمل كند.
اگر وارث بوده است نیز طبق ضوابط شرع عمل كند.
توجه:
1.تضییع وقت و زمان بندگان خدا نیز ضمانت آور است كه باید از اشخاصی كه می داند حلالیت طلبیده و آن ها را راضی كند ـ برای همگان طلب مغفرت كند.
2. در آخر قدری پول به عنوان رد مظالم به حاكم شرع بپردازد تا او به مواردی كه لازم می بیند خود پرداخته یا اجازه پرداخت دهد.
5.غیبت:
اگر از كسی غیبت كرده، حلالیت طلب کند. اگر موجب ناراحتی است، برای آن شخص استغفار كند.
6.تهمت، افتراء، نسبت های دروغین دادن:
ـ حلالیت طلبد!
ـ آبروی رفته شخص را بازگرداند
ـ برای آن شخص استغفار فراوان كند
7.شهادت به دروغ:
ـ آن شهادت را بازگرداند
ـ اگر ممكن نیست از شخص حلالیت طلبد
ـ حقوق تضییع شده او را باز گرفته و بازگرداند
ـ برای او و خودش استغفار فراوان كند
8.تحلیل های غلط و بی دلیل نسبت به این و آن در حالی كه خود ندیده (گمان بد)
ـ برای خود و او استغفار كند
ـ آبروی رفته را بازگرداند
ـ از آن شخص دفاع كرده و اشتباه خود را بازگرداند.
9.آبروریزی
ـ آبروی رفته شخص را بازگرداند
ـ از او حلالیت طلبد
ـ برای خودش و او طلب مغفرت كند
10.فحش، توهین، بدزبانی
ـ حلالیت طلبیده و عذرخواهی كند
ـ برای خود و او طلب مغفرت كند
11.كوچك كردن دیگران به القاب بد دادن و بی احترامی به والدین، بزرگترها و اساتید:
ـ عذرخواهی
ـ استغفار برای خود و آن ها
ـ ترك این عمل
12.وقت كشی بندگان خدا:
لغو (حرف های نا بجا و بیهوده)، لهو (وقت كشی)
شخص را از خود راضی كند، برای همگان طلب مغفرت كرده از پرداخت ردّ مظالم به محاكم شرع دریغ نكند.
پس از این که این نوشته به اجراء در آمد سالک باید تلاش کند که به گناه دیگر آلوده نگردد، و اگر بتواند در کلاس های اخلاق بزرگان علم و تقوا حضور یابد و از نظرات اساتید فن استفاده برده و به مراقبت از خویش بپردازد تا که حرکت و سیر الی الله را جلو برد.
انشاء الله تعالی
ایگاه فرهنگی تکناز
 
بالا