نام استان: چهارمحال و بختیاری (Chaharmahal and Bakhtiari)
مرکز استان: شهر شهرکرد
موقعیت جغرافیایی استان
عرض جغرافیایی: بین عرض 31 درجه و 9 دقیقه تا 32 درجه و 48 دقیقه شمالی
طول جغرافیایی: بین طول 49 درجه و 28 دقیقه تا 51 درجه و 25 دقیقه شرقی
موقعیت نسبی استان: واقع در نیمه غربی ایران
همسایگان استان
شمال، شمال شرق و شرق: استان اصفهان
شمال غرب: استان لرستان
غرب: استان خوزستان
جنوب: استان کهگیلویه و بویراحمد
مساحت استان: 16532 کیلومتر مربع
تعداد شهرستانها: 9
نام شهرستانها: اردل، بروجن، بن، سامان، شهرکرد، فارسان، کوهرنگ، کیار و لردگان
جمعیت استان: 895263 نفر
فاصله مرکز استان تا تهران: 543 کیلومتر
وجه تسمیه استان چهارمحال و بختیاری
استان چهارمحال و بختیاری همانگونه که از نام آن برمیآید اشاره به دو منطقه «چهارمحال» و «بختیاری» دارد.
«محال» جمع مکسر کلمه «محل» به معنی جا و مکان میباشد و «چهارمحال» اشاره به چهار ناحیه یا چهار مکان دارد که در گذشته منطقهای روستانشین در میان اصفهان و منطقه ایلنشین بختیاری بوده است. این چهار ناحیه عبارت بودند از لار، کیار، میزدج و گندمان.
در تقسیمات کنونی استان، لار در شهرستان شهرکرد، کیار به عنوان شهرستان مستقل، میزدج در شهرستان فارسان و گندمان در شهرستان بروجن قرار دارند.
منطقه بختیاری نیز از گذشتههای دور محل کوچ ایل بزرگ بختیاری بوده و هماکنون شامل شهرستانهای کوهرنگ، فارسان، اردل و لردگان میباشد.
سرزمین چهارمحال و بختیاری تا قبل از سال 1332 خورشیدی به عنوان شهرستان شهرکرد و بختیاری از توابع استان اصفهان به شمار میرفت. در این سال این شهرستان از استان اصفهان جدا شد و به عنوان فرمانداری مستقل بختیاری و چهارمحال در تقسیمات سیاسی کشور قرار گرفت. در سال 1337 خورشیدی با تغییر رویکردهای حکومت وقت، فرمانداری مستقل بختیاری و چهارمحال به فرمانداری کل ارتقاء یافت و در محدوده آن فرمانداریهای جدید بروجن و بخشهای جدید شوراب و گندمان نیز ایجاد گردید. در سال 1352 خورشیدی بر اساس مصوبه هیئت وزیران، فرمانداری کل چهارمحال و بختیاری به استانداری چهارمحال و بختیاری ارتقاء یافت.
وضعیت توپوگرافی استان چهارمحال و بختیاری
استان چهارمحال و بختیاری در قلمروی مرکزی فلات ایران و در میان رشته کوههای زاگرس واقع شده و یکی از مناطق کوهستانی کشور به شمار میرود به طوری که شهرکرد (مرکز استان) با ارتفاع 2150 متر، مرتفعترین شهر کشور بوده و به همین دلیل به «بام ایران» معروف شده است. بخش وسیعی از استان چهارمحال و بختیاری از رشته کوههای زاگرس با جهت شمال غربی به جنوب شرقی تشکیل یافته و بخش دیگر استان را جلگههایی تشكیل میدهند كه شامل مزارع سبز و خرم و باغهای نسبتاً وسیع است .
ارتفاعات برفگیر استان چهارمحال و بختیاری، سرچشمه معروفترین رودخانههای دائمی جنوب غربی و مرکزی ایران یعنی کارون، زایندهرود و دز میباشد.
کوههای استان چهارمحال و بختیاری
قسمت کوهستانی استان چهارمحال و بختیاری از ارتفاعات متعددی تشکیل شده که مهمترین آنها زردکوه بختیاری نام دارد و ارتفاع بلندترین قله آن حدود 4548 متر از سطح دریا است.
علاوه بر زردکوه بختیاری، از دیگر کوههای استان میتوان به فیله کوه، تخت شاه، زری کوه سالدارون، کوه سوخته، شاه شهیدان، هفت تنان، پرههای دالانک و سبزکوه اشاره نمود.
رشته کوههای زردکوه بختیاری: رشته کوههای زردکوه بختیاری بخشی از رشته کوه زاگرس مرکزی است که در حدّفاصل دو رودخانه بزرگ کوهرنگ و بازفت در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد.
جهت این رشته کوه از شمال غربی به جنوب شرقی است و دارای بیش از 10 قله با ارتفاع بیش از 4000 متر میباشد که عبارتند از کلونچین (4221 متر)، چگاله (4136 متر)، هفت تنان (4109 متر)، درویش کزلی (4078 متر)، شاه شهیدان (4076 متر)، نازی (4075 متر)، چال تاو (4075 متر)، تیا (4053 متر)، شرنگ (4011 متر)، دورنگ (4009 متر)، دو زرده (4000 متر)، سیردان (3988 متر)، قنبر کش (3790 متر)، پله بلند (3947 متر)، چال میشان (3897 متر)، ایلوک (3837 متر) و آب سفید (3759 متر) .
رشته کوه زردکوه بختیاری پس از دنا، دومین کوه زاگرس از نظر ارتفاع میباشد. این رشته کوه یکی از غنیترین ذخایر طبیعی آب ایران است و سرچشمه رودهای پرآبی همچون کارون و زایندهرود میباشد.
غارهای استان چهارمحال و بختیاری
غار آقا سید عیسی
غار اردل
غار تاپو
غار تنگ خراجی
غار جهانبین
غار دره برفگیر
غار دیریزنو
غار سراب
غار سنگ سفید
غار کُر احمد
غار کلاجیر
غار کَهبُد
غار میرشکار
غار یخی چما
غار مَنج
از دیگر غارهای استان چهارمحال و بختیاری میتوان به غار اشکفت سیاه (شهرستان شهرکرد)، غارهای رخ (شهرستان شهرکرد)، غار سرحد ساطح (شهرستان لردگان) و غار شهسوار (شهرستان لردگان) اشاره نمود.
آخرین ویرایش: