*********** آیامراحل شستشوی سبزیجات را میدانید؟ ***********

kyana

کاربر ویژه
"بازنشسته"




آیا مراحل شستشوی سبزیجات را میدانید؟

دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی اعلام کرد: خرد کردن زیاد سبزیجات و در معرض هوا قرار دادن آنها باعث از بین رفتن ویتامین های موجود در سبزیجات میشود.

توصیه می شود جهت پخت سبزیجات ابتدا آب را تا حدود 60 درجه سانتی گراد گرم کرده و سپس سبزیجات داخل آن ریخته شود زیرا حرارت آب باعث از بین رفتن آنزیم هایی می شود که می توانند ویتامین ها را از بین ببرند.

این گزارش حاکی است سبزی ها به دلیل احتمال از بین رفتن مواد مغذی و همچنین ایجاد مواد سرطان زا نباید به مدت طولانی سرخ شوند و اضافه روغن نباید به داخل ظروف اصلی برگردانده شود.

گفتنی است، بهتر است تخته آماده سازی گوشت از سبزی ها جدا باشد و به جای تخته های چوبی از پلاستیک های فشرده استفاده شود و در صورت استفاده از تخته های چوبی، بعد از کار باید آن ها را به دقت شسته و سطح آن را با لایه ای نازک از نمک بپوشانند.


شستشوی سبزی 4 مرحله دارد

سبزیها از جمله گروه های غذایی هستند که مصرف روزانه 2 تا 4 واحدشان توصیه میشود اما شستشوی آن ها از موارد مهمی است که عدم دقت در آن می تواند سبزی ها را به یک تهدید جدی برای سلامت بدن تبدیل کند، بنابراین بهتر است برای شستشوی آنها 4 مرحله اشاره شده در ادامه را بخوانید.



مرحله پاک سازی سبزیجات
تمام برگ ها و ساقه های زرد، خشک و کهنه را بگیرید و گل ولای موجود در سبزی را از آن جدا کنید.



مرحله انگل زدایی سبزیجات
به ازای هر لیتر آب، 3 تا 5 قطره مایع ظرف شویی اضافه کنید و طوری آب را هم بزنید که کف کند. حالا سبزی های پاک شده را در این محلول بریزید. پس از 15 تا 20 دقیقه، آب را به آرامی خالی کنید و سبزی را در سبدی بریزید.




مرحله میکروب زدایی سبزیجات
برای از بین بردن میکروب های احتمالی، به سبزی که در آب غوطه ور است، مواد ضدعفونی کننده بر پایه کلر بیفزایید. البته بهتر است طبق دستورالعملی که روی بسته بندی مایع ضدعفونی کننده درج شده، سبزی ها را با آن بشویید.



مرحله آبکشی سبزیجات
بهتر است برای اطمینان از نماندن ترکیب هایی که در دو مرحله قبلی استفاده کرده اید روی سبزی ها، بار دیگر آن ها را در آب غوطه ور کنید و دوباره داخل سبدی بریزید تا سبزی ها کاملا تمیز و برای مصرف اعضای خانواده آماده شوند.



خرد کردن زیاد سبزیجات و در معرض هوا قرار دادن آنها باعث از بین رفتن ویتامین های موجود در سبزیجات میشود .

 

kyana

کاربر ویژه
"بازنشسته"



توصیه های ششگانه

1- با وجودی که بسیاری از متخصصان مصرف مایع ظرف شویی را برای مرحله انگل زدایی سبزی ها (در درازمدت) زیان بار می دانند، نباید این مرحله را حذف کرد زیرا سبزی های کشت شده در کشور حتماً دارای تخم انگل هستند که فقط با انجام این مرحله از بین میروند. در این خصوص، وزارت بهداشت از میان بد و بدتر، بد را انتخاب کرده است.


2- دمای آب مصرفی برای شستشوی سبزی ها چندان اهمیتی ندارد اما برای حفظ تازگی، بهتر است سبزیها را با آب خنک بشویید.


3- از آنجا که در مرحله دوم تخم انگل ها به سطح آب می آیند، بهتر است آب را به آرامی خالی کنید و در پایان سبزیها را در سبد بریزید و برای انجام مرحله سوم آماده کنید.


4- توصیه میشود تمام سبزی های برگی را (از کاهو گرفته تا کلم برگ)، نه فقط سبزی خوردن، با این روش بشویید و فراموش نکنید که هر چه برگ سبزی ها پهنتر باشد، احتمال آلوده بودنشان بیشتر خواهد بود.


5- هرگز سبزی ها را نشسته داخل یخچال نگذارید (حتی برای چند دقیقه). البته نباید سبزی نشسته وارد خانه شود اما در صورت نداشتن امکان اجرای این توصیه، بهتر است سبزی ها بعد از انجام تمام مراحل توصیه شده شسته و بعد از خارج شدن آب اضافی، در یخچال قرار داده شوند.


6- این سختگیری ها برای سبزی هایی است که خام خورده میشوند و پوست محافظی ندارند که هنگام مصرف لازم باشد گرفته شود. اما می توان سبزی هایی مانند هویج، سیب زمینی و پیاز را فقط با آب شست.


سبزی را خشک کنیم یا منجمد؟

هر 2 روش خشک کردن یا فریز کردن سبزی میتواند معایبی را به دنبال داشته باشد و بخشی از ریز مغذی های موجود در سبزی را از بین ببرد. البته ممکن است نوع ماده مغذی که در هر یک از این روش ها از بین میرود، متفاوت باشد. به عبارت ساده تر، در روش خشک کردن بخش قابل توجهی از ویتامین C سبزی ها از بین میرود و در عوض مقداری از املاح آن ها حفظ میشوند. این در حالی است که وقتی شما سبزی تازه را فریز کنید و پس از مدتی آن را از حالت انجماد درمیآورید، حالت اکسیداسیون ضعیفی در سبزی رخ میدهد و این اکسیداسیون باعث میشود که برخی از املاح موجود در سبزی، تغییر ظرفیت بدهند و در نتیجه حجم املاح موجود در سبزی کاهش یابد.


توصیه می شود جهت پخت سبزیجات ابتدا آب را تا حدود 60 درجه سانتی گراد گرم کرده و سپس سبزیجات داخل آن ریخته شود زیرا حرارت آب باعث از بین رفتن آنزیم هایی میشود که میتوانند ویتامین ها را از بین ببرند .


با این توصیف میتوان گفت که خشک کردن یا فریزکردن سبزی های تازه برای بالابردن مدت زمان نگهداری آن ها، باعث از بین رفتن حجمی از ریزمغذی ها و املاح موجود در سبزی ها میشود و معمولاً نمیتوان یکی از این 2 روش را بر دیگری برتری داد. به همین دلیل توصیه میشود در صورت امکان و برای بهره از تمام مواد مغذی و مفید موجود در سبزی ها، تا جایی که میتوانید این گروه از مواد غذایی را به صورت تازه خریداری و مصرف کنید.


بد نیست این نکته را هم بدانید که مقاومت ویتامین ها و املاح مختلف موجود در سبزی ها در برابر عوامل مخرب مانند حرارت، نور و اکسیداسیون با یکدیگر متفاوت است. از نظر علم تغذیه، حساس ترین ویتامینی که به سرعت در اثر حرارت دادن سبزی ها از بین میرود و تخریب میشود، ویتامین C است و ویتامین B3 یا نیاسین هم جزو مقاوم ترین ویتامین ها در برابر عوامل مخرب مانند حرارت و اکسیداسیون بالا محسوب میشود.


منابع : ایسنا
هفتهنامه سلامت
سلامتیران
 
بالا